Croatia Airlines, Avrupa Birliği'nin gelecek yıl yürürlüğe girecek olan yakıt düzenlemeleri öncesinde düşük karbonlu yakıt kullanmaya başladı. Bu adım, havayolu endüstrisinde çevresel sürdürülebilirliği teşvik etmek amacıyla atılan önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Avrupa Birliği'nin yaklaşan yasası, AB havaalanlarında faaliyet gösteren tüm uçak işletmecilerinin kullanacakları yakıtın bir kısmını düşük karbonlu Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) olarak belirlemelerini gerektirecek. Bu yasanın getirdiği zorunluluklar, havayolu şirketlerini daha çevreci yakıtlara yönlendirmeyi hedefliyor.

Croatia Airlines, geçtiğimiz hafta Zagreb'ten Amsterdam, Brüksel, Kopenhag, Londra ve Zürih'e olan uluslararası seferlerinde, aynı zamanda iç hatlarda Dubrovnik, Split, Pula ve Zadar'a gerçekleştirdiği seferlerde bir kısmı düşük karbonlu yakıt kullanarak bu değişikliği başlattı. Bu, şirketin çevresel etkisini azaltma ve sürdürülebilirlik konusundaki taahhüdünü gösterme çabasının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Ancak, düşük karbonlu yakıtın maliyeti ve pazarlardaki erişilebilirliği konusunda havayolu şirketlerinin endişeleri var. Birçok havayolu, SAF'in henüz yeterince yaygın olmadığını ve bazı havaalanlarında bulunmadığını belirtiyor.

Croatia Airlines, bu yakıt değişikliğinin yanı sıra, havayolu endüstrisindeki diğer değişikliklere de dikkat çekiyor. AB'nin CO2 emisyonlarına yönelik daha sıkı kuralları ve kerosen vergisinin uygulanması gibi planlar, havayolu şirketlerinin rekabet gücünü olumsuz etkileyebilir. Ancak, şirketlerin çevresel sorumluluklarına odaklanarak bu zorlukları aşabilecekleri düşünülüyor.

Türkiye - Hollanda maçı Berlin uçak bileti satışlarını yüzde 550 artırdı Türkiye - Hollanda maçı Berlin uçak bileti satışlarını yüzde 550 artırdı

Croatia Airlines ve diğer havayolu şirketleri, sürdürülebilirlik ve çevresel koruma konularında daha fazla adım atarak, havacılık endüstrisinin gelecekte daha sürdürülebilir hale gelmesine katkıda bulunmaya devam edecekler.