Air Peace İcra Kurulu Başkanı Allen Onyema, havayolunun fonlarının yaklaşık 14 milyon dolarının, tamamı devlete ait olan Nijerya Merkez Bankası (CBN) tarafından alıkonulduğunu iddia ediyor. Bu arada, 15 Hava Barış uçağı, taşıyıcının Batı Afrika ülkesinde bakım tesisi bulunmaması nedeniyle yurt dışında mahsur kaldı.


Milyonlarca kişi Nijerya hükümetinin yanında kaldı
Onyema, Nijerya'nın iş ortamını eleştirerek, yerel yatırımcıların büyümelerini önemli ölçüde sınırlayan çeşitli zorluklarla karşı karşıya olduklarının altını çizdi. Hava Barışı Başkanı, geçen hafta Nijerya Barolar Birliği'nin (NBA) yıllık konferansında yaptığı konuşmada bu açıklamayı yaptı. Nijerya'daki Daily Trust'ın haberine göre Allen Onyema şunları söyledi;

"Yerli yatırımlara aşırı vergi uygulandığında ekonominizi nasıl büyütürsünüz? Aynı yatırımcılar halka iş sağlıyor. Hükümetteki insanlar sizi bir düşman, bir rakip olarak görürken, çünkü inandıkları duygularla kör olmuşken ekonominizi nasıl büyütürsünüz? bu da işleri zorlaştırıyor."


Batı Afrika ülkesi, Afrika'nın en yoğun hava taşımacılığı pazarlarından birine sahip olsa da, Nijeryalı taşıyıcılar yıllar içinde kapasite eksikliği ve talebi karşılayamamakla suçlanıyor. Ancak Onyema, Nijeryalı taşıyıcıların yeterli hükümet desteğine sahip olmadığını söyleyerek bu iddialara karşı çıkıyor. Ekledi;


"Air Peace'in Nijerya Merkez Bankası'nda yaklaşık 14 milyon ABD doları mahsur kaldı. Bu gizli değil. Ayrıca yurt dışında mahsur kalan yaklaşık 15 uçağımız var. Daha sonra insanlar Nijeryalı havayollarının kapasitesinin yetersiz olduğunu söyleyecek. Kapasiteleri yok; onların eksikliği şu: gerçek hükümet desteği ve iş yapma kolaylığı."

Ayrıca yabancı operatörler de fonlarının ülkede sıkışıp kalması nedeniyle benzer zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Nijerya'da 700 milyon doların üzerinde bilet gelirinin alıkonulması, bağlantıyı tehdit ediyor ve etkilenen pazarların büyümesini sınırlıyor. Uluslararası havayolları sürekli olarak Nijerya hükümetini ve merkez bankasını fonlarını serbest bırakmaya çağırıyor.


Uçak bakım sorunları
Air Peace'in büyümesi, ekipmanlarını bakım için yurt dışına gönderme ihtiyacından da etkilendi. Uçaklarının birçoğu başka ülkelerde mahsur kaldı ve 2022'de taşıyıcı yaklaşık 103 milyon dolar harcadı ve bunların tamamı dış firmalara gitti.

"Bu ülkenin havayolu şirketleri aracılığıyla uçak bakımına ne kadar harcadığını biliyor musunuz? Sadece Hava Barışı 2022'de bakıma 78 milyar naira harcadı ve bu fonlar yabancı ülkelere gitti. Yerli yatırımlar nasıl bu kadar büyüyebilir?

Onyema ayrıca şirketin Lagos Murtala Muhammed Uluslararası Havalimanı'nda (LOS) kendi bakım hangarını geliştirmeye çalıştığını belirtti . 2015 yılında Air Peace, Nijerya Federal Havalimanları Otoritesi'ne (FAAN) LOS'taki arazi için 500.000 dolardan fazla (o sırada 100 milyon £) fazla ödeme yaptı, ancak işlem herhangi bir olumlu sonuç vermedi.

"Batı ve Orta Afrika'nın en büyük taşıyıcısı ve Afrika'nın en hızlı büyüyen havayoluyuz. Ancak bakım hangarımız yok. Bunu inşa etmek için paramız olmadığı için değil. Eğer bize hangarı inşa etmek için arazi verilmiş olsaydı. Hangar, Nijerya artık gurur duyacakları bir MRO'ya sahip olacak ve bu yabancı yatırımları çekecek çünkü diğer ülkeler uçaklarının bakımını yapmak için buraya gelecek."


Air Peace'in iki adet A320, 15 adet B737, üç adet B777, bir adet Do328-300, sekiz adet EMB-145 ve beş adet E190-E2'den oluşan 34 uçaklık bir filosu bulunmaktadır. Ch-aviation'ın filo veri tabanına göre, bunlardan en az 13 tanesi şu anda depoda veya bakım amacıyla park edilmiş durumda. Havayolunun ayrıca 10'u B737 MAX ve 8'i E190-E2 olmak üzere 18 uçak siparişi bulunuyor.