ABD'nin Türkiye'ye yönelik F-16 savaş uçağı ve modernizasyon kiti satışını onaylaması, Yunanistan'ın endişesine yol açtı. Ta Nea gazetesi, Yunan yetkililerin ABD Dışişleri Bakanlığı'na bir mektup yazarak, Türk ordusunun yeni uçakları Yunanistan'a karşı kullanmaması talebinde bulunduklarını bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye yaklaşık 23 milyar dolarlık F-16 satışını onayladı. Ancak, satışın gerçekleşebilmesi için ABD Kongresi'nin itirazda bulunmaması gerekiyor. Bu onay paketi içerisinde Yunanistan'ın da bulunması, Atina'nın F-35 uçaklarını envanterine katmasını sağladı. İlk teslimatlar ise önümüzdeki 4 yıl içerisinde başlaması bekleniyor.

Bir günde 2225 Ukrayna askeri öldürüldü! Bir günde 2225 Ukrayna askeri öldürüldü!

Yunan medyasında bu satışa ilişkin olarak yapılan açıklamalarda, Yunan yetkililerin Türkiye'nin yeni uçaklarını Yunanistan'a karşı kullanmamasını talep etmek amacıyla ABD Dışişleri Bakanlığı'na bir mektup yazdığı ifade edildi. Ta Nea gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail karşıtı politika izlemesi ve Rusya ile yakın ilişkiler kurması nedeniyle ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışını sorguladığını belirtti.

Ethnos gazetesi ise Türkiye'nin bu satın alım ile hava kuvvetlerinin "Viper" seviyesine yükseleceğini vurgulayarak, bu terimin son model F-16'ları temsil ettiğini belirtti.

CNN International ise Türkiye'nin F-16 satın alımını gerçekleştirdiğini belirterek, bu satışın Hakan Fidan ve Antony Blinken arasındaki yakın ilişkinin bir sonucu olduğunu ifade etti.

New York Times gazetesi ise kongredeki 4 Türkiye karşıtı vekilin onay vermesi için Beyaz Saray'ın baskı yaptığını bildirerek, konuyla ilgili ABD'deki iç siyasi dinamiklere odaklandı.