Dubai merkezli havayolu şirketi Emirates, dünyanın ilk havayolu şirketi olarak, A380 model uçağında yüzde 100 Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) kullanarak bir gösteri uçuşu gerçekleştirdi. Kaptan Khalid Binsultan ve Kaptan Philippe Lombet tarafından yönetilen uçuş, dört motordan biriyle Dubai Uluslararası Havalimanı'ndan havalanarak, jet yakıtının teknik ve kimyasal gereksinimlerini karşılamakla kalmayıp aynı zamanda daha sürdürülebilir bir alternatif olma potansiyelini gösterdi.

SAF, geleneksel jet yakıtıyla karşılaştırıldığında yakıtın kullanım ömrü boyunca karbon emisyonlarını yüzde 85'e kadar azaltabilme özelliğine sahiptir. Emirates'in A380 gösteri uçuşu, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) Havacılık ve Alternatif Yakıtlar Konferansı (CAAF/3) için Dubai'de düzenlenen bir etkinlikte gerçekleşti ve Airbus, Engine Alliance, Pratt & Whitney, Neste, Virent ve ENOC gibi özel iş birlikçilerin katılımını içeriyordu.

Dört ton SAF'ın kullanıldığı uçuşta, Neste'nin HEFA-SPK ve Virent'ten HDO-SAK olmak üzere özel SAF türleri tercih edildi. Engine Alliance GP7200 motorlarından birinde yüzde 100 SAF kullanılırken, diğer üç motorda geleneksel jet yakıtı tercih edildi. Pratt & Whitney Canada'nın PW980 yardımcı güç ünitesi (APU) ise yüzde 100 SAF ile çalıştı.

İAÇ faaliyeti rakamlara yansımaya devam ediyor İAÇ faaliyeti rakamlara yansımaya devam ediyor

Emirates Havayolu Operasyon Direktörü Adel Al Redha, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Dört motorlu geniş gövdeli bir uçak olan A380'in motorlarından birinde SAF kullanımının tasdik edilmesi, düşük emisyonlu jet yakıtı alternatiflerine yönelik küresel talebin arttığı bir dönemde önemli bir adımdır. Üreticilerin ve tedarikçilerin SAF'ı ticarileştirme ve kullanılabilir hale getirme çalışmaları, önümüzdeki yıllarda Emirates'in ve endüstrinin karbon emisyonlarını düşürme yolunda ilerlemesine yardımcı olacak.”