Sivil Havacılık

ZAGREB HAVALİMANI KENDİ REKORUNU KIRDI

Zagreb Havalimanı, geçtiğimiz yıl 3.723.650 yolcu ağırlayacak tarihindeki en yoğun yılı yaşadı.

Abone Ol

Zagreb Havalimanı, geçtiğimiz yıl 3.723.650 yolcu ağırlayacak tarihindeki en yoğun yılı yaşadı. Bu rakam, 2022'ye göre %19,2'lik bir artışı ve pandemi öncesi 2019'daki en iyi sonucunu %8,4'lük bir iyileşme ile aştı. Havalimanı, önceki rekoruna kıyasla 288.119 yolcu ekledi. Zagreb'in en yoğun rotası, 2023'te yaklaşık 300.000 yolcu ile Frankfurt oldu. Croatia Airlines, Zagreb uçuşlarındaki toplam 1.896.966 koltuk kapasitesiyle en büyük taşıyıcı oldu ve onu Ryanair'in 1.315.937 koltuk kapasitesi takip etti. Yıl içinde havalimanına Ryanair tarafından işletilen Kos ve Lanzarote olmak üzere iki yeni rota eklenmiştir.

Zagreb Havalimanı'nın 2023'teki büyümesi, özellikle bir milyonun üzerinde yolcu işleyen Ryanair tarafından desteklendi. Havalimanı, 2019 öncesi döneme göre önemli ölçüde daha az havayolu tarafından hizmet verilmektedir, bunlar arasında koltuk kapasitesi bakımından yedinci büyük taşıyıcı olan Emirates ve ayrıca Korean Air, Air Canada Rouge, Brussels Airlines, Swiss ve Czech Airlines bulunmaktadır. 2019'da havalimanı, Avrupa Birliği yaptırımları nedeniyle uçuşları durduran Aeroflot tarafından da hizmet verilmekteydi. Croatia Airlines'ın pandemi öncesinde sürdürdüğü Zagreb'den bir dizi servisi yeniden başlatmama kararı, toparlanma hızını yavaşlatmaya devam ediyor. Geçen yıl, havalimanı Connecting Capital Cities Incentive Model'i başlattı ve önceden seçilen onaltı Avrupa destinasyonunun tanıtımı için avantajlar sağlamaktadır. Ancak bir havayolunun sunulan teşvikleri kullanabilmesi için onaltı destinasyondan en az üçüne haftada iki kez yıl boyunca uçuş başlatması gerekmektedir. Program, Mayıs 2026'ya kadar geçerlidir ve henüz bir havayolu tarafından kullanılmamıştır.

PEGASUS HAVA YOLLARI UÇUŞLARA BAŞLIYOR

Zagreb Havalimanı, bu yıl 4 milyonun üzerinde yolcu işlemeyi hedefliyor. Pegasus Havayolları, gelecek hafta Zagreb'e İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan seferlere başlayan en yeni taşıyıcı olacak. Ryanair, bu yaz Zagreb'ten Alicante, Girona, Palma de Mallorca, Pisa ve Marseille'e beş yeni rota başlatacağını duyurdu. Koreli düşük maliyetli taşıyıcı T’Way Air, Temmuz ayından itibaren Seul'den haftada bir seferlere yönelik tarifesini sunmuştur. Bu erken aşamada, Zagreb Havalimanı'nın 2024 boyunca toplamda 5.673.315 koltuk kapasitesi bulunmaktadır, bu da geçen yıl sunulan gerçek kapasitenin %17,4 üzerindedir. Şu aşamada Croatia Airlines, iki milyon koltukla en büyük havayolu olarak kalmakta, onu Ryanair ve Lufthansa takip etmektedir.