Yeşil pasaport ile ilgili TBMM’ye sunulması planlanan kanun teklifinde turizmcilerin bulunmaması tepkiye neden oldu. Teklifte aralarında muhtarlar, bekçiler, eczacılar, gardiyanlar ve TIR şoförlerinin de bulunduğu 19 grup yer alıyor.

Önümüzdeki günlerde TBMM İçişleri Komisyonunda görüşüldükten sonra Meclis gündemine getirilmesi planlanan kanun teklifinin içinde; bekçiler, 20 yıldır ticaret yapan iş insanları, 10 yıldır uluslararası nakliye işi yapan TIR şoförleri, belediye başkanları, 15 yıl kıdemli eczacılar, gazeteciler, mühendis ve mimarlar, köy ve mahalle muhtarları, serbest muhasebeciler, engelli memurlar, infaz koruma memurları, özel sektördeki doktorlar, tiyatro sanatçıları, öğretim üyeleri, TBMM danışmanları ile sendika yöneticilerine ve gazilere de yeşil pasaport verilmesi de yer alıyor.

Yasalaşması halinde yüz binlerce insanın yeşil pasaporta kavuşacağı düzenlemeden yararlanacak meslek gruplarının içinde, işi yurt dışından ülkeye turist getirmek olan turizmcilerin bulunmaması tepkilere neden oldu.

“G20 gibi T7 kurulsa Türkiye içinde olurdu”

Corendon Havayolları, IBS Yazılımı ile Stratejik Ortaklık Kurdu Corendon Havayolları, IBS Yazılımı ile Stratejik Ortaklık Kurdu

Dünyaya en fazla entegre olan sektörün turizm olduğuna vurgu yapan Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, G7 veya G20 gibi küresel oluşumların T7 gibi bir turizm ayağı olması durumunda Türkiye’nin burada yer alacağını ifade etti. Türkiye’de yeşil pasaportu en fazla hak eden sektörün turizm olduğunu kaydeden Kavaloğlu, Türkiye’nin dünya genelinde her yıl 20 turizm fuarına katıldığını, bir turizmcinin yılda ortalama en az 5 fuara katılım sağladığını ifade etti.

“Turizm plansız bir şekilde yurt dışına çıkmayı gerektiren bir sektör”

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz ise hem randevu hem de vize almanın son derece zorlaştığını belirtti. Vize almak için artık ek maliyetlerin de ortaya çıktığını ifade eden Yavuz, turizmin sık sık ve plansız bir şekilde yurt dışına çıkmayı gerektiren bir sektör olduğunun altını çizdi. 

Yeşil pasaport verilmesi muhtemel 19 meslek grubunun içinde neden turizmcilerin olmadığını soran Recep Yavuz yurt dışına gitmenin turizmcinin işinin bir parçası olduğuna dikkat çekti. Turizmcilerin fuarlara katılmak, tur operatörleriyle görüşmek veya toplantı için yurt dışına çıkmak zorunda olduğunu kaydeden Yavuz, “Turizmcininki bir seyahatten öte bir iştir. Bu bağlamda önümüzdeki günlerde Meclis'te tartışılacak yeşil pasaport teklifleri içerisine turizmcilerin de dahil edilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.