ABD ve Almanya gibi önemli ülkelerin de aralarında bulunduğu 18 ülke, yapay zekanın kötüye kullanımını engellemek amacıyla ilk kez uluslararası bir anlaşmada uzlaştı. 20 sayfalık bu anlaşma, şirketlerin yapay zekayı müşterileri ve kamuoyunu istismar edecek şekilde geliştirmesini ve kullanmasını önlemeyi amaçlıyor.

Anlaşmaya taraf olan ülkeler arasında ABD, Almanya, İngiltere, İtalya, Çekya, Estonya, Polonya, Avustralya, Şili, İsrail, Nijerya ve Singapur gibi ülkeler bulunuyor. ABD Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı Direktörü Jen Easterly, bu anlaşmanın önemini vurgulayarak, yapay zekanın sadece havalı özelliklerden öte güvenliği de göz önünde bulundurmanın önemini kabul etmenin bir ilk olduğunu belirtti.

ANA, Peach Aviation'ın tek sahibi oldu ANA, Peach Aviation'ın tek sahibi oldu

Anlaşmaya göre, yapay zeka sistemlerinin tasarım aşamasında güvenliğin öncelikli bir faktör olması bekleniyor. Ancak bu anlaşmanın bağlayıcı bir niteliği bulunmamakla birlikte, yapay zeka sistemlerinin kötüye kullanımının izlenmesi, veri manipülasyonundan korunma ve yazılım sağlayıcılarının incelenmesi gibi genel tavsiyeler içeriyor.

ABD'li yetkililere göre, anlaşmanın bağlayıcı olmamasına rağmen bu kadar çok ülkenin yapay zeka sistemlerinde güvenliğin önemini vurgulaması önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu anlaşma, dünya genelinde birçok ülkenin yapay zeka konusunda geliştirdiği inisiyatifler arasında önemli bir yer tutuyor. Avrupa ülkeleri de yapay zeka düzenlemelerinde ABD'ye nazaran bir adım önde olup, Fransa, Almanya ve İtalya gibi ülkeler kısa süre önce yapay zeka konusundaki düzenlemelerde anlaşmaya varmışlardı.