Uçak bileti fiyatları son 5 yılda yüzde 84 arttı Uçak bileti fiyatları son 5 yılda yüzde 84 arttı

Çin, evrenin derin sırlarını aydınlatmak adına gökyüzüne doğru heyecan verici bir adım atmaya hazırlanıyor. Çin Bilimler Akademisi (CAS), patlayan yıldızlardan veya devasa kara deliklerden kaynaklanan güçlü X-ışını ışık patlamalarını avlamak amacıyla bir "ıstakoz gözü" olarak adlandırılan Einstein Sondası'nı uzaya göndermeye hazırlanıyor.

Bu eşsiz görev, bu ay içinde Çin'in Siçuan kentindeki Xichang Uydu Fırlatma Merkezi'nden bir Chang Zheng (Uzun Yürüyüş) roketiyle gerçekleştirilecek. CAS, bu önemli görevi Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Almanya'daki Max Planck Dünya Dışı Fizik Enstitüsü ile işbirliği içinde yürütüyor.

ESA'nın Einstein Sondası Projesi'nden bilim insanı Erik Kuulkers, "Evren, en enerjik süreçleri araştırabileceğimiz tek laboratuardır. Einstein Sondası gibi görevler, bu süreçlere dair anlayışımızı derinleştirmek ve yüksek enerji fiziğinin temel yönleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için son derece kritiktir" diyor.

Sondadaki araçlardan biri olan Geniş Alan X-ışını Teleskobu, ıstakozun gözlerini taklit eden özel bir tasarıma sahiptir ve tek bir dönüşte 3600 derece karelik bir alanı gözlemleyebilir. Bu özellik, sondanın Dünya'nın etrafında sadece üç turda neredeyse tüm gece gökyüzünden X-ışını sinyalleri alabileceği anlamına gelir.

X-ışını ışığı, nötron yıldızı çarpışmaları, yüksek enerjili parçacıklar ve kara deliklere düşen madde gibi evrenin temel davranışları hakkında kritik bilgiler taşır. Sondanın odaklanacağı gizemli gök cisimleri, kozmik olayları ve kütleçekim dalgalarını daha iyi anlamamıza yardımcı olacak.

ESA'dan yapılan açıklamada, "Eğer nötron yıldızları söz konusuysa, böyle bir 'kozmik çarpışmaya' ışık spektrumunda ve özellikle X-ışınlarında muazzam bir enerji patlaması eşlik eder. Einstein Sondası, bilim insanlarının bu kısa ömürlü olayları hızlıca incelemelerini sağlayarak, Dünya'da gözlemlenen yerçekimsel dalga darbelerinin çoğunun kökenini belirlememize katkı sunacak" deniliyor.