Ukrayna, yeni edindiği F-16 savaş uçaklarını kullanabilecek NATO ülkelerinden istekli emekli pilotlar arıyor.

Ukrayna, NATO ülkelerinden F-16 savaş uçaklarını uçurabilecek eğitimli emekli pilot arıyor. Konuyla ilgili görüşlerini sunan ABD Senatörlerinden Richard Blumenthal ve Lindsey Graham'a göre, Ukrayna hava yeteneklerini güçlendirmenin yollarını arıyor.

ABD'nin P-8A Poseidon Uçağı Tayvan Boğazı'nda Keşif Uçuşu Gerçekleştirdi ABD'nin P-8A Poseidon Uçağı Tayvan Boğazı'nda Keşif Uçuşu Gerçekleştirdi

Blumenthal ve Graham, Ukrayna Devlet Başkanı ile görüşmesinin ardından yaptıkları ortak açıklamada, "Başkan Zelenskiy, her ikimize de emekli NATO F-16 savaş pilotlarını askere almak için bir program oluşturarak Hava Kuvvetlerini takviye etmek isteyeceğini söyledi" dedi. Ayrıca "Bu çabayı destekliyoruz. Ukrayna zaten karada özgürlük savaşçılarından oluşan birliklerle savaşıyor ve bu gönüllü gücün havada da çoğaltılması gerekiyor" ifalerine yer verildi.

Yaklaşık 20 Ukraynalı pilotun 2024 yılı sonlarında F-16 savaş uçaklarını uçurmaya hazır olması bekleniyor. Pilotlar şu anda çeşitli Batılı hava kuvvetleri tarafından eğitiliyorlar. Bir avcı filosu içindeki oran, Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri'nde uçak başına ortalama 1.5 pilottur. Bu orana dayanarak, Ukrayna Hava Kuvvetleri 2025 yılına kadar yaklaşık 13 F-16 savaş uçağını sahaya sürebilecek.