Avrupa Birliği Komisyonu, Avrupa genelindeki havalimanlarında el bagajlarında taşınabilecek sıvı miktarını yeniden 100 mililitre (ml) ile sınırlama kararı aldı. Bu karar, son nesil C3 tarayıcılarında yaşanan teknik sorunları önlemek amacıyla alındı. Sıvı kısıtlaması, ilk olarak 11 Eylül 2001'de ABD'deki saldırıların ardından getirilmişti, ancak 2019'dan itibaren birçok havalimanında esnetilmişti.

Yeni Uygulama 1 Eylül'den İtibaren Başladı

Yeni düzenlemeye göre, 1 Eylül 2024 tarihinden itibaren AB ülkeleri ve İngiltere'deki havalimanlarında 100 ml'yi aşan sıvı içeren ambalajlar, su, meşrubat, parfüm gibi ürünler el bagajlarında taşınamayacak. Bu geçici kısıtlamanın süresine dair herhangi bir bilgi verilmedi.

Sıvı Taşıma Kısıtlamasının Nedeni: Teknik Sorunlar

Havalines VIP ile Konforlu ve Güvenli Transfer Hizmeti Havalines VIP ile Konforlu ve Güvenli Transfer Hizmeti

AB Komisyonu, Temmuz ayında modern C3 tarayıcılarının bazı teknik sorunlar yaşadığını belirtti. Bu tarayıcılar, sıvı patlayıcıları tespit etme kapasitesine sahip olsa da, 330 ml’den fazla kapların güvenli bir şekilde kontrol edilmediği tespit edildi. Bu nedenle, havalimanlarında geçici olarak X-Ray cihazları kullanılacak.

Yolcular İçin Yeni Düzenlemeler

Yolcular, 100 ml ve altındaki sıvıları şeffaf plastik poşetlere koyarak güvenlik kontrolünden geçebilecek. Bebek maması, ilaçlar ve tıbbi sertifikası bulunan diyet mamaları el bagajında taşınmaya devam edebilecek.

Geçmişteki Uygulamalar ve Son Gelişmeler

Sıvı kısıtlaması ilk olarak 2006 yılında teröristlerin sıvı patlayıcı taşınmasını önlemek amacıyla uygulanmıştı. 2019 yılından itibaren C3 tarayıcılarının kullanılmasıyla birlikte birçok havalimanında bu kural gevşetilmişti. Ancak, son yaşanan teknik sorunlar nedeniyle kısıtlamalar yeniden yürürlüğe girdi.