Almanya'da yapılan bir araştırma, giderek daha fazla sayıda insanın uçakla seyahat etmekten utandığını ortaya çıkardı.
Forschungsgemeinschaft Urlaub und Reisen'in (FUR) CMT Stuttgart Fuarında açıkladığı 'Seyahat Analizi'ne göre, yüksek karbon salımınına neden olduğu için, giderek daha fazla sayıda insan uçmanın utancını yaşıyor.
Yüksek karbondioksit emisyonuna neden olduğu gerekçesiyle çevre aktivistleri tarafından eleştirilen hava ulaşımı alanında, 2017 yılından bu yana dolaşıma giren bir kavram var; "Uçuş utancı." Bu aslında, uçakla tatile giden insanların duyduğu bir vicdan azabını tarif ediyor.
CMT Stuttgart Fuarının açılışında Martin Lohmann tarafından sunulan analizde 2017'de başlayan, pandemi öncesi yıl olan 2019'da daha da artan uçuş utancının giderek yayıldığı ve her geçen gün daha fazla Almanya vatandaşının bu utancı yaşamaya başladığını belirtti.
7 bin 259 kişiyle yapılan araştırmaya katılanların yarıya yakını 'uçakla seyahat ettikten sonra vicdan azabı duyuyorum' derken, yüzde 23'ü böyle bir duygu hissetmediğini, yüzde 27'lik kesim ise kararsız olduğunu belirtti. 2019 yılında bu oranlar aynı sırayla yüzde 41, yüzde 27 ve yüzde 23 olarak ölçülmüştü.
Seyahati etkiler mi?
Çevreye duyarlı olanlar arasında uçuş utancı yaşayanların oranının yüzde 57 olduğu belirtilen raporda uçuş utancı yaşayanların yüzde 18'inin, uçuş utancı olmayanların ise yüzde 2'sinin CO2 tazminatı ödediği kaydedildi.
Rapora göre uçuş utancı her yaş ve eğitim grubundaki her sosyal kesimde mevcut. Ancak Lohmann bu utanç nedeniyle uçakla seyahatin azalacağını düşünmüyor. Ona göre sadece tazminat ödemeyi kabul edenleri sayısı artacak.