Filipinler Hava Kuvvetleri (PAF), Türkiye'den temin edilen iki adet T129 ATAK helikopterini Cavite, Sangley Point'teki 15. Saldırı Filosu karargahında teslim aldı.

Bu iki yeni helikopter, PAF'ın mevcut hafif silahlı gözlem ve nakliye helikopterleri ile birlikte kullanılacak. Bu sayede, kuvvetin muharebe operasyonel kapasitesi artırılacak ve özellikle şehir savaşı gibi ortamlarda yaşanan yetenek boşlukları giderilecek.

280 Milyon Dolarlık Anlaşma

Bu helikopterler, Türkiye ile Filipinler arasında yapılan 280 milyon dolarlık anlaşma kapsamında alınan beşinci ve altıncı saldırı helikopterleri olma özelliğini taşıyor. Önceki teslimatlar, Ankara'nın bir yabancı ülkeye ilk kez helikopter teslimatı yapmasını sağlamıştı.

T129 ATAK helikopter filosu anlaşması, Filipinler Silahlı Kuvvetleri Modernizasyon Programı'nın Horizon 2 aşamasının bir parçası olarak gerçekleştirildi. Bu program, ülkenin askeri duruşunu güncellemek amacıyla 300 milyar Filipin pesosu (5.2 milyar dolar) tutarında bir alım projesi olarak yürütülüyor.

Her Hava Koşulunda Görev Yapabilen Bir Helikopter

T129 ATAK, sıcak ve yüksek rakımlı ortamlarda ve gece-gündüz görevlerinde silahlı keşif için tasarlanmış çift motorlu bir saldırı helikopteridir.

Leonardo'nun A129 Mangusta helikopteri temel alınarak geliştirilen bu varyant, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) tarafından geliştirilen aviyonik ve silah sistemleri ile donatılmıştır. Silahları arasında M197 20 mm üç namlulu döner top, sekiz adet 160 mm tanksavar güdümlü füze ve dört adede kadar güdümsüz roket sistemi bulunmaktadır.

Rus hava savunması 42 binden fazla hava hedefini imha etti Rus hava savunması 42 binden fazla hava hedefini imha etti

Bu helikopterin diğer kullanıcıları arasında geliştirici ülke olan Türkiye ve 2022'de altı adet T129 siparişi veren Nijerya bulunmaktadır.