AJet uçağında yolcular arasında kavga çıktı! AJet uçağında yolcular arasında kavga çıktı!

Kanada'nın Türk Bayraktar TB2 SİHA'larında kullanılan optik sistemlere yönelik 2020'de koyduğu ambargonun kaldırılma hazırlığına ilişkin daha detaylı bilgi şu şekildedir:

Kanada, 2020 yılında Türk Bayraktar TB2 SİHA'larında kullanılan optik sistemlere yönelik bir ambargo uygulamıştı. Ancak son dönemde Türkiye ile Kanada arasında gerçekleşen aylar süren görüşmelerin ardından, iki ülke arasında bir anlaşmaya varıldığı belirtiliyor. Reuters tarafından yapılan habere göre, bu anlaşmanın yürürlüğe girmesi için Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesi bekleniyor. Türkiye, bu onayı geçtiğimiz günlerde vermişti.

Anlaşma kapsamında, Türkiye'nin Kanada'dan ithal ettiği parçaların kullanımı konusunda daha şeffaf bir süreç izlemesi bekleniyor. Bu durum özellikle Türk Bayraktar TB2 SİHA'larında kullanılan optik sistemlerin yanı sıra çifte kullanımlı ürünler ve silah alanındaki ihracatı da kapsıyor. Ankara, Kanada'ya bu kullanım konusunda daha fazla bilgi vermeyi taahhüt etmiş durumda.

Kanada'nın Türkiye'ye uyguladığı ambargo, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik sürecini desteklemesi üzerine 2022 yılında askıya alınmış, ancak geçtiğimiz yıl Temmuz ayında NATO zirvesinde Finlandiya'nın üyeliğine onay vermesi üzerine görüşmeler yeniden başlamıştı. Ambargonun kaldırılması, Türkiye'nin savunma sanayisinde kendi optik sistemlerini geliştirme yolundaki çabalarını destekleyebilir.