Sivil Havacılık

TÜRKİYE’NİN UZAYDAKİ YETKİNLİĞİNİ ARTIRACAK YENİ MERKEZ: UHUM

Türkiye’nin, uzay havasının insan hayatına etkilerini araştırmak üzere kuruluş çalışmalarına başladığı Uzay Havası Uygulama Merkezi 2025 yılında faaliyete geçecek.

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı politikalar doğrultusunda Milli Uzay Programı'nı uygulamaya alan Türkiye Uzay Ajansı (TUA), belirlediği hedefler arasında yer alan "Uzay havası ya da meteorolojisi" alanına odaklanmak üzere "Uzay Havası Uygulama Merkezi" (UHUM) kurma kararı aldı. Bu merkezin 2025 yılında faaliyete başlaması planlanıyor.

UHUM'un ana amaçları arasında uzay havasındaki değişimleri izlemek, modellemek ve bu alandaki akademik çalışmaları desteklemek yer alıyor. Merkez, uzay havası, yakın uzay nesnelerinin izlenmesi, uzay ortamı simülasyonları gibi alanlarda servisler sunarak bu konudaki bilimsel çalışmaları bir araya getirerek entegre etmeyi amaçlıyor. Ayrıca, UHUM'un uluslararası alanda Türkiye'yi temsil etmesi ve sürekliliği sağlaması hedefleniyor.

Uzay havası, güneş sistemi içindeki değişken koşulları inceleyen uzay fiziğinin bir dalıdır. Uzay havası değişiklikleri, özellikle uyduların ömrünü etkileyebilir ve uydulardan sağlanan hizmetlerde bozulmalara neden olabilir. Aynı zamanda güneş fırtınaları gibi uzay havası olayları, yeryüzünde elektrik iletim sistemlerinin devre dışı kalmasına, uzun süreli elektrik kesintilerine ve iletişim sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle uzay havasının sürekli izlenmesi ve anlaşılması önemlidir.

TUA'nın bu adımı, Türkiye'nin uzay ve havacılık alanındaki yeteneklerini artırma ve uluslararası alanda daha etkin bir rol oynama hedefleri doğrultusunda atılmış önemli bir adımdır.

{ "vars": { "account": "G-99PM35PW5R" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }