Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever, 8 Haziran'da yola çıkacak. Yörünge altı araştırma uçuşunu gerçekleştirilecek Atasever 3 dakika uzayda kalacak.

Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever, 8 Haziran’da yola çıkacak ancak Gezeravcı kadar uzun bir yolculuk yapmayacak. Yörünge altı araştırma uçuşunu gerçekleştirilecek Atasever 3 dakika uzayda kalacak.

Atasever, o uçuşta parçacık fiziğinden genetik bilimine kadar 7 farklı deney yapacak.

3 dakika uzayda kalacak
CNN TÜRK’ün haberine göre Atasever, “Galaktik 7 misyonu kapsamında 7 farklı bilimsel deney gerçekleştiriyor olacağız. Gerçekleştireceğimiz uçuş kapsamında 4 kişilik bir mürettebat yer alacak, 2 tane de pilot olacak uzay aracının içinde. Toplam 6 kişi olarak uzaya çıkıp 3 dakika boyunca mikro yer çekimi koşullarında ilgili operasyonları gerçekleştirip daha sonra dünyaya dönüş yapacağız” dedi.

7 farklı bilimsel deney
Tuva Cihangir Atasever, o kısa süre içinde insan fizyolojisinden genetik bilimine kadar 7 deney yapacak.

Atasever, “Astro parçacık fiziğinden beyin sıvıları dinamiklerine, hücresel biyolojiden genetik bilime kadar değişen farklı disiplinlerden 7 farklı bilimsel deneyi icra ediyor olacağız.

Sıcak hava balonu ile uzaya çıkmanın bedeli belli oldu Sıcak hava balonu ile uzaya çıkmanın bedeli belli oldu

Bunların 3 tanesi benim üzerimde bulunacak çeşitli donanımlar olacak. Ben onları kendimle beraber uzaya taşıyacağım ve orada geçireceğimiz 3 dakikalık kısa süre içerisinde her birisi üzerinde çeşitli operasyonlar işletiyor olacağım. Diğer 4 deneyimiz ise insan fizyolojisi deneylerimiz” diye konuştu.

Atasever, “Dünyada ilk defa uçuşun tüm fazlarında hem yüksek G koşullarında hem de yüksek G’den düşük G koşullarında geçerken mikro yer çekimi olarak isimlendirdiğimiz koşullara geçerken, kafatası basıncı nasıl etkileniyor ve omurilik sıvısına bunun etkileri, bunlar araştırılıyor olacak” bilgisini paylaştı.

Uçuşun maliyeti
Üç özel astronotun daha olacağı uçuşta koltukların yolcu başına maliyetinin yaklaşık 450 bin dolar olduğu biliniyor. (Panaroma)