Türkiye, ABD tarafından F-35 projesinden çıkartılmasının ardından, yeni bir ara uçak için stratejik arayışlarını sürdürüyor. Bu kapsamda değerlendirilen adaylardan biri, Avrupa konsorsiyumunun ürettiği Eurofighter Typhoon savaş uçağı.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye'nin toplamda 40 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağı tedarik etmeyi planladığını açıkladı. Ancak, Almanya'nın bu süreçte ortaya çıkardığı sorunlar gündemde önemli bir yer tutuyor.

Almanya, Suudi Arabistan'ın İngiltere'den tedarik etmeyi düşündüğü Eurofighter Typhoon savaş uçakları için itirazda bulunarak süreci zora sokmuştu. Almanya'nın bu itirazı, söz konusu uçakların İngiltere, İspanya ve İtalya tarafından bypass edilmesi gibi alternatif çözüm yollarını da beraberinde getiriyor.

Orman yangınına havadan müdahale Orman yangınına havadan müdahale

Bakan Güler, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "F-35’i alma taraftarı değilim. Başka uçağa geçelim mi diye Amerika’da farklı bir tartışma var" ifadelerini kullanarak, F-35 konusunda da Türkiye'nin alternatif arayışlarını vurguladı. Bu sözler, önümüzdeki günlerde ciddi bir tartışmanın başlamasına sebep olabilir.

Ekim 2021'de ABD'den talep edilen 40 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı ve 79 adet modernizasyon kiti için olumlu bir adım atılamamıştır. Talebin resmi olmayan bildirisi ancak Şubat 2022'de Kongreye iletilmiş olup, o tarihten bu yana somut bir gelişme kaydedilememiştir.