Havacılık, Orta Doğu ve Türkiye'de ekonominin en dinamik ve önemli alanlarından biri olarak öne çıkıyor. 

GE Aerospace Orta Doğu, Pakistan, Türkiye, Rusya ve BDT Bölgeleri Satış Müdürü ve Genel Müdür Başkan Yardımcısı Aziz Koleilat, sektöre dair gelişmeleri şu şekilde değerlendirdi:

"Dünyanın bu bölgesinde bulunan hava yolları, küresel bir bakış açısıyla değerlendirildiğinde, yenilikçilik, ilerleme ve teknoloji anlamında lider konumda. Bu endüstri, bölge genelinde istihdamı artırmak ve ekonomik faaliyetleri çoğaltmak açısından güçlü bir role sahip. Daha bireysel düzeyde ise insanları birbirine bağlayan, hayati derecede öneme sahip malları ve hizmetleri ulaştıran ve işletmelerin büyümesine katkı sağlayan bir endüstri. 

Sektör son kırk yılda hızlı bir şekilde gelişti. Havacılık altyapısının iyileşmesi ile birlikte yolcu ve filo sayıları da istikrarlı bir şekilde arttı. Bölgesel havacılık endüstrisinin gücünü, pandemi sonrası dönemde daha belirgin bir şekilde görmek mümkün. Orta Doğu, 2023 yılının ilk çeyreğinde bölgeye gelen uluslararası uçuşların pandemi öncesi seviyelerin üstüne çıktığını kaydeden ilk küresel bölge oldu. Türkiye'de ise Türk Hava Yolları, 2022 yılının ortasına gelindiğinde pandemi öncesi seviyeleri aşan ilk Avrupa taşıyıcısı oldu ve yolcu trafiği 2019 yılına göre neredeyse yüzde12 arttı.

Yenilikçilik yükselişte

13 Kasım'da başlayacan  olan Dubai Airshow Havacılık Fuarı'nda bu güç net olarak sergilenecek. İki yılda bir düzenlenen bu etkinlik küresel endüstrinin en önemli etkinlikleri arasında. Geçtiğimiz yıllarda da görüldüğü gibi, bu heyecan verici hafta boyunca uçak ve motor siparişleri, sürdürülebilirlik, girişimcilik, işbirlikleri, ekonomik kalkınma ve daha birçok konuda önemli duyurulara imza atılacak. 

GE Aerospace olarak Dubai Airshow'da güçlü bir varlık sergileyerek Orta Doğu ve Türkiye'deki önemli müşterilerle uzun süredir devam eden ilişkilerimizi sürdürecek ve bu hayati ekosisteme olan bağlılığımızı sergileyeceğiz. Airshow'un ötesine geçen etkimiz sayesinde, hava yolu şirketlerine dünya standartlarında, son derece verimli ve güçlü motorlar sağlıyoruz. Bu etki sürdürülebilirliğe odaklanmanın yanı sıra yerel yeteneklerin geliştirilmesini, bölgedeki sıcak ve zorlu iklim koşullarına çözüm bulmayı ve dünyanın en büyük uzun menzilli geniş gövdeli filolarını desteklemeyi de kapsıyor.

Yerel iş ortağı olarak GE Aerospace

Etihad Airways, 2019'da şirketin temel bir stratejik ilkesi olarak belirlediği sürdürülebilirliğe olan uzun süreli taahhüdünü korumaya devam ediyor. GE Aerospace ve Boeing ile iş birliği yapan Etihad, yakıt tüketimini azaltmak için GE Aerospace motorları tarafından desteklenen book & claim SAF (Bilet al & Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı talep et) programı, rota planlaması ve diğer ayarlamalar dahil yenilikçi modelleri ve çözümleri test ediyor. GE Aerospace, yakın zamanda Etihad ve Tawazun Konseyi ile imzalanan anlaşma ile dijital çözümler aracılığıyla yakıt verimliliğini ve güvenliğini artırmayı da amaçlıyor.

Bilgi transferi ve yerel yeteneklerin geliştirilmesi konularında ise Al Warsan merkezli Emirates Mühendislik ve Bakım Merkezi'nde Emirates ile iş birliği yapmak bizim için son derece gurur verici. Bu son teknoloji tesis, en büyük motorlarımıza, yani Boeing 777 uçaklarında kullanılan GE90 motorlarına ve Airbus A380 uçaklarında kullanılan GP7200* motorlarına da bakım hizmeti sağlıyor. GE Aerospace ve Emirates'in bu yakın işbirliği sayesinde, motor muayene, bakım, revizyon ve onarım alanlarında uzman olan bu merkez, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'nın önde gelen bakım ve onarım merkezlerinden biri olma hedefini ileri taşımıştır.   

Aynı zamanda GE Türkiye Teknoloji Merkezi'nde, ileri mühendislik, katmanlı üretime ilişkin Ar-Ge çalışmaları ve ürün geliştirme ve test süreçleriyle bölgesel inovasyon kapasitelerini teşvik ediyoruz. İstanbul'da 450'den fazla mühendisten oluşan ekibimiz, GEnx, LEAP** ve Aeroderivatif motorlarının parça mühendisliği yanı sıra gelecek nesil CFM RISE programı, GE9X ve Catalyst motorları üzerinde çalışmalar yürüttüler.

Dubai'de bulunan Orta Doğu Teknoloji Merkezi'ndeki GE Aerospace mühendisleri, benzersiz bölgesel koşulları göz önünde bulundurarak ve küresel ekiplerle birlikte çalışarak, motor donanımının aşırı sıcak, toz ve nem gibi koşullarda nasıl davranacağını tahmin eden Analitik Tabanlı Bakım (ABM) çözümleri geliştirdiler. Bu analiz, hava yollarının bakım takvimlerinin en iyi şekilde planlanmasını, operasyonel sorunların azaltılmasını ve varlık kullanımının en üst düzeye çıkarılmasını sağlar. ABM şu anda bölge genelinde ve küresel olarak Hindistan, Japonya, Güney Kore ve Çin'deki hava yolları tarafından kullanılmaktadır ve yerel inovasyonun küresel çapta müşterilere fayda sağlamasına yönelik mükemmel bir örnektir.

Doha'daki On Wing Destek tesisimiz, GEnx motorlarıyla güçlendirilen Qatar Airways'in geniş gövdeli Boeing 747 ve 787 filosuna hizmet sunmaktadır. Merkez, bu uzun menzilli motorların daha uzun süre boyunca sağlıklı ve verimli bir şekilde çalışmasını sürdürmek amacıyla bakım ve eğitim konularında çalışmalarını sürdürüyor. Katar Bilim ve Teknoloji Parkı'nda bulunan tesis, dünyanın dört bir yanındaki 50'den fazla hava yolu şirketinden 4.000'den fazla öğrenciye bu güçlü motorların bakımı konusunda eğitim vermiştir.

Balıkesir Merkez Havalimanı için yeni öneri Balıkesir Merkez Havalimanı için yeni öneri

Büyüme motoru olarak havacılık 

Hava Taşımacılığı Eylem Grubu (ATAG) verilerine göre, bölgede havacılık sektörü veya havacılık destekli turizm tarafından doğrudan istihdam edilen her çalışan sektörde ek 4,6 iş yaratıyor. Benzer şekilde, havacılık sektörüne harcanan her 1 ABD doları, daha geniş ekonomide 2,10 ABD dolarının harcanmasını tetikliyor. 

Boeing Ticari Pazar Görünümü raporu, Orta Doğu taşıyıcılarının 2042 yılına kadar hava trafiğini 2,4 kat artıracaklarını, filolarını üç katın üzerinde büyüteceklerini ve bu sayede yaratılan ekonomik etkinin daha da artacağını öngörüyor.

GE Aerospace daha geniş ekonomik büyümeye ve kalkınmaya verdiği destek ile endüstrinin bu bölgedeki etkisine katkı sağlamaktan gurur duyuyor. Havacılık sektöründe yakalanan başarının, hizmet verdiğimiz ülkeler ve toplumlar üzerinde önemli bir etkisi olabilir. Yaklaşık 40 yıldır olduğu gibi, büyüme sürecinin bu vazgeçilmez unsurunu desteklemeye devam edeceğiz. "