Ankara'nın Etimesgut ilçesindeki Türk Hava Kuvvetleri Müzesi, askeri havacılık tarihine dair zengin koleksiyonlarıyla ziyaretçilerini ağırlıyor. 18 Eylül 1998'de Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi kızı ve Türkiye'nin ilk kadın pilotu Sabiha Gökçen ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlhan Kılıç tarafından açılan müze, Türkiye'nin askeri havacılık tarihini gözler önüne seriyor.

Müze, Hava Kuvvetlerine hizmet vermiş savaş uçaklarının yanı sıra askeri havacılıkta kullanılan silah sistemleri, mühimmatlar ve çeşitli tipte silahlarla Türkiye'nin askeri havacılık tarihine dair geniş bir yelpazede bilgi sunuyor. 62 bin metrekare açık ve 2 bin metrekare kapalı sergi alanına sahip olan müze, ziyaretçilere tarihi ve teknik gelişimleri dönemlere göre yansıtıyor.

Açık Sergi Alanı

Açık sergi alanının giriş kısmında, Türk havacılık tarihinde ilklere imza atan Mahmut Şevket Paşa, Zeki Doğan ve Sabiha Gökçen gibi önemli isimlerin büstleri ve biyografileri yer alıyor. Bu alanda, Hava Kuvvetleri envanterine giren yer silah sistemleri, hava savunma sistemleri ve 1950'lerin yüksek irtifa hava savunma füzelerinden "Nike" füzesi sergileniyor.

Ayrıca, Macaristan Hava Kuvvetleri tarafından bağışlanan MIG-21, Pakistan Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından bağışlanan MIG-19 ve Bulgaristan Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından bağışlanan MIG-17 uçakları da görülebilir. Türk Hava Kuvvetleri akrobasi timlerinde yer alan F-86E (Uçan Kuğular) ve F-5A (Türk Yıldızları) uçaklarının yanı sıra, Kıbrıs Barış Harekatı'nda kullanılan F-84G, F-100C ve F-104G uçakları da sergideki yerlerini alıyor.

Kapalı Sergi Alanı

Kapalı sergi alanı iki kattan oluşuyor. Giriş katında Lagari Hasan Çelebi ve Hezarfen Ahmet Çelebi'nin ilk uçuş denemelerini anlatan maketler, Türk ve dünya havacılık tarihini anlatan "Türk ve Dünya Havacılık Tarihi Salonu" bulunuyor. İlk yerli üretim uçaklar "Uğur" ve PZL 24'ün maketleri, 1941'de Kayseri Tayyare Fabrikası'nda imal edilmiş Miles Magister uçağı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı yapan komutanların büstleri sergileniyor.

İkinci katta ise pilotların uçuş kıyafetleri ve ekipmanları, "Akrotim Köşesi", Sabiha Gökçen'in biyografisi, uçuş ekipmanları ve Atatürk tarafından hediye edilen eşyalar yer alıyor. "Şehitler Salonu"nda ise ilk kadın jet pilotu şehidi Ayfer Gök, Kıbrıs Barış Harekatı şehidi Yüzbaşı Cengiz Topel ve Teğmen Sait Binatlı'ya ait kişisel eşyalar sergileniyor.

Ziyaretçi İlgisi

Rusya’nın iki bölgesinde 4 İHA engellendi Rusya’nın iki bölgesinde 4 İHA engellendi

Bu yıl müzeyi 70 bin kişinin ziyaret ettiği açıklandı. Müze, Türk askeri havacılığının tarihine ışık tutarken, askeri havacılık meraklılarının da ilgisini çekmeye devam ediyor. Açık sergi alanında bulunan "Mavi Dünya" binasında ziyaretçiler, uçak kokpitleri içine girebiliyor ve F-5A ile T-33 uçak kesitlerini inceleyebiliyor.

Kaynak: TRT Haber