Dünya genelinde yolcu sayısı arttı Dünya genelinde yolcu sayısı arttı

Türk astronot Albay Alper Gezeravcı'nın uzaya çıkışı için heyecan verici bir süreç başlıyor. Axiom Mission 3 (Ax-3) adlı bu tarihi görev, 9 Ocak 2024 tarihinden sonra gerçekleşecek. Albay Alper Gezeravcı, Axiom Space tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin uzaya göndereceği ilk astronot olarak belirlendi.

Ax-3 görevi, SpaceX Falcon 9 roketi ve SpaceX Dragon uzay aracı aracılığıyla NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden gerçekleştirilecek. Bu önemli uçuşta, Albay Gezeravcı'nın yedeği ise Tuva Cihangir Atasever olacak.

Ax-3 misyonu, tamamı Avrupalı astronotlardan oluşan bir ekip tarafından gerçekleştirilecek. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) iş birliğiyle İtalya, Türkiye ve İsveç'ten gelen astronotlar, 15 gün boyunca uzayda kalacak. Görevleri arasında Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ile buluşmak ve 13 önemli deney gerçekleştirmek bulunuyor.

Axiom Space'in Baş Astronotu ve Komutanı Michael López-Alegría, Ax-3 görevini yönetecek. Bu misyon, ISS'nin inşası dışındaki ortaklıkları teşvik ederek, Avrupa ülkelerini ticari uzay endüstrisinin öncüleri olarak konumlandırmayı hedefliyor.

Albay Alper Gezeravcı, Türkiye'nin uzay keşif yeteneklerini genişletmek ve ulusal bir insanlı uzay uçuşu programı oluşturmak adına tarihi bir adım atmış olacak. Ayrıca, Ax-3 misyonu, ESA-sponsorlu bir astronot için ilk ticari uzay uçuşu görevini üstlenecek.

Uçuş adayları, Axiom Space'in detaylı eğitim müfredatı ile uzayda yaşamaya ve çalışmaya hazırlık olarak büyük bir çaba sarf ediyor. Bu görev, Türk astronot Albay Alper Gezeravcı'nın yanı sıra yedeği Tuva Cihangir Atasever ile birlikte Türkiye'nin uzaydaki temsilini sağlayacak.