Son dönemde İsrail'in Gazze'ye yönelik aralıksız saldırıları ve Lübnan, Suriye, Yemen, İran gibi ülkelere düzenlediği operasyonlar, bölge turizmini olumsuz etkiledi. Bu durum, İsrail ve çevresindeki turizm sektörünü derin bir krize sürüklerken, tur operatörleri alternatif destinasyonlar bulma çabalarını hızlandırdı.

Alman iş ve turizm portalı fvw'nin haberine göre, İsrail'de turizm sektörü neredeyse tamamen durma noktasına gelmiş durumda. İsrail'de turizm faaliyetlerinin büyük oranda sekteye uğradığı, tur operatörlerinin ise alternatif bölgelerde faaliyetlerini sürdürmeye çalıştığı belirtiliyor. Gelecekte durumun daha da kötüleşme riski bulunuyor.

Tur Operatörlerinin Zor Günleri

Stuttgart merkezli tur operatörlerinin İsrail'e yönelik tur sayılarında büyük bir düşüş yaşandığı ifade ediliyor. Scuba-Reisen Genel Müdürü Gilad Riedl, "İsrail otoritelerinin tavsiyelerine sıkı sıkıya uyuyoruz ve riskli bölgelerden kaçınıyoruz. Ancak bu yıl sadece geçen yılın yüzde 5’i kadar turist götürebildik" diye konuştu.

Biblische Reisen, Diesenhaus, Studiosus ve Gebeco gibi İsrail’e odaklanan tur operatörleri ise, seyahat uyarıları ve kriz nedeniyle son 10 aydır bu ülkeye neredeyse hiç tur düzenleyemiyor. Studiosus, savaştan önce kapasitesinin yüzde 2-3’ünü İsrail turlarına ayırırken, Gebeco'nun geniş destinasyon yelpazesi sayesinde kayıpları telafi edebildiği vurgulanıyor.

Alternatif Destinasyonlara Yöneliş

Corendon Havayolları, IBS Yazılımı ile Stratejik Ortaklık Kurdu Corendon Havayolları, IBS Yazılımı ile Stratejik Ortaklık Kurdu

Tur operatörleri, İsrail yerine alternatif destinasyonlara yönelerek krizi atlatmaya çalışıyor. Studiosus, bu süreçte farklı bölgelerde büyümesini sürdürürken, Biblische Reisen ise Almanya, Çek Cumhuriyeti, Türkiye, Yunanistan, İtalya, Malta, İspanya ve İrlanda gibi ülkeleri tercih ediyor. Şirketin bu yıl Avrupa destinasyonlarına birkaç grup götürebildiği, İtalya'nın en güçlü destinasyonları arasında yer aldığı ifade ediliyor.

Frankfurt merkezli Diesenhaus ise Gürcistan ve Ermenistan’a ağırlık vermiş durumda. Şirket, Kafkasya bölgesindeki deneyimi sayesinde bu bölgeye yönelik turlarını artırıyor.

İsrail'in saldırgan politikalarının turizm sektöründe yarattığı bu kriz, tur operatörlerini farklı arayışlara yöneltirken, bölgedeki belirsizliklerin sektörü daha da zorlayabileceği görülüyor.