Sivil Havacılık

THY'nin uçtuğu Melbourne Havalimanı'na yeni pist yapılacak

Avustralya hükümeti, Türk Hava Yolları'nın (THY) da sefer düzenlediği Melbourne Havalimanı'nda üçüncü bir pistin inşasına onay verdi.

Abone Ol

Avustralya hükümeti, Türk Hava Yolları'nın (THY) da sefer düzenlediği Melbourne Havalimanı'nda üçüncü bir pistin inşasına onay verdi. Bu önemli proje, hem THY gibi uluslararası havayolu şirketlerinin seferlerini daha verimli hale getirecek hem de Victoria eyaletine çok ihtiyaç duyulan havacılık altyapısını sağlayarak binlerce yeni iş fırsatı yaratacak.

Havalimanı yetkilileri, İnşaat, Ulaştırma, Bölgesel Kalkınma ve Yerel Yönetim Bakanı tarafından onaylanan Büyük Gelişim Planı doğrultusunda, detaylı tasarım ve inşaat çalışmalarına başlanacağını duyurdu. 3.000 metre uzunluğundaki yeni pist, mevcut kuzey-güney pistine paralel olarak 1,3 kilometre batısına inşa edilecek. Ayrıca yeni taksi yolları da yapılacak. Bu gelişmeler, THY uçuşlarına daha sorunsuz ve hızlı bir hizmet sunacak altyapıyı sağlayacak.

Yeni pistin 2031 yılında hizmete girmesi planlanıyor. Bu sayede Melbourne Havalimanı, THY'nin de dahil olduğu havayolu şirketlerine aynı anda hem kalkış hem de iniş imkânı sunarak önemli ölçüde kapasite artışı sağlayacak. Mevcut doğu-batı pistinin uzunluğu da restore edilerek gürültü paylaşım fırsatları maksimize edilecek, böylece çevre sakinleri için de olumlu etkiler yaratılacak.



Melbourne Havalimanı CEO’su Lorie Argus, yeni kuzey-güney pistinin, Victoria’nın uluslararası bağlantılarını güçlendireceğini ve THY gibi uluslararası taşıyıcıların daha iyi hizmet verebilmesini sağlayacağını vurguladı. Sydney ve Brisbane havalimanlarının zaten paralel pist sistemine sahip olduğunu belirten Argus, Melbourne’un ulusal hava ağında bir engel olmaması için bu yatırımın kritik bir öneme sahip olduğunu ifade etti.

Proje kapsamında, THY'nin de uçuş yaptığı bölgelerde yeni uçuş rotaları oluşturulacak ve en çok etkilenen bölgelerde gürültü azaltma önlemleri alınacak. Projenin, THY'nin yanı sıra Victoria'nın turizm, tarım, eğitim ve diğer ihracat sektörlerinde 51.000 iş imkânı yaratacağı ve eyalet ekonomisine yıllık 6 milyar dolar ek katkı sağlayacağı öngörülüyor.