Türk Hava Yolları (THY), Airbus ile yapılan anlaşma ile 355 adet yeni nesil uçak siparişi verdiğini duyurarak dünya genelinde dikkat çekti. Fransız haber ajansı AFP'nin servis ettiği habere göre, THY'nin bu dev siparişi, havayolu sektöründe en büyüklerden biri olarak nitelendiriliyor.

AFP'nin "Türk Hava Yolları hava hakimiyeti için Airbus’a dev sipariş verdi" başlığıyla abonelerine duyurduğu haberde, THY'nin dünya genelinde en büyük yolcu taşımacılığı şirketi olma hedefine vurgu yapıldı. 120 ülkeye uçuş gerçekleştiren THY'nin merkezinin İstanbul'da bulunan yeni inşa edilen havalimanı olduğu bilgisi de paylaşıldı.

Habere göre, halihazırda 439 uçaklık bir filoya sahip olan THY, Airbus ile gerçekleştirdiği yeni anlaşma kapsamında 250 adet A321 Neo tip uçak (150 adet kesin sipariş ve 100 adet satın alma hakkı) ile 105 adet A350 serisi uçağı (60 adet kesin sipariş, 20 adet satın alma hakkı bulunan toplam 80 adet A350-900, 15 adet kesin sipariş A350-1000 ve 5 adet kesin sipariş, 5 adet satın alma hakkı bulunan toplam 10 adet A350-Freighter) filosuna katacak.

AFP'nin bildirdiğine göre, THY'nin sipariş detayları konusunda Airbus ile farklı açıklamalar yaptığı belirtiliyor. THY'nin 230 uçak için kesin siparişte bulunduğunu ve 125 uçak için satın alma hakkına sahip olduğunu açıkladığı, Airbus'a göre ise bu sayının içinde daha önce verilen 10 uçaklık siparişin de bulunduğu ifade ediliyor. Bu durumda aslında 220 yeni sipariş verildiği belirtiliyor.

Yapılan bu dev siparişin fiyat kataloğuna göre maliyetinin 40 milyar doları geçtiği ifade ediliyor ancak büyük siparişlerde genellikle indirimler uygulandığına dikkat çekiliyor. Ayrıca, haberde Rolls-Royce ile yapılan anlaşma ile THY'nin A350 uçaklarının motor bakımı ve yedek parçalarının temini konusunda da anlaştığı bilgisi verildi.

Erdoğan'dan Adana Havalimanı ile ilgili önemli açıklama Erdoğan'dan Adana Havalimanı ile ilgili önemli açıklama

THY'nin Amerikan Boeing ve Airbus uçaklarına sahip olduğu filosunda Airbus ve Boeing sayısının hemen hemen eşit olduğu belirtilirken, bu yeni siparişle birlikte Avrupalı uçak üreticilerinin rekabet avantajı yakalayabileceği ifade ediliyor. Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak'ın da açıklamasına göre, Rolls-Royce'un motorlarına sahip uçakların bu anlaşmaya dahil edilmesi, Birleşik Krallık havacılık sektörünün sınırlarının olmadığını gösteriyor.