Sivil Havacılık

TB3’TEN 9’UNCU TEST UÇUŞU

Baykar tarafından tasarlanan TB3 İHA sistemi, bugün Tekirdağ Çorlu’dan 9’uncu test uçuşuna çıktı. Yüksek irtifa testlerinin yapıldığı uçuş ile test aşamalarında önemli bir nokta geride kalmış oldu.

Abone Ol

Türkiye'nin milli savunma projelerinden biri olan TB3 için kara konuşlu testlerin hızlı bir şekilde tamamlanmasının ardından, önümüzdeki yıl TCG ANADOLU'dan yapılacak test uçuşları hedefleniyor. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, geçtiğimiz hafta savunma basınının ziyareti sırasında konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. TB3'ün General Atomics şirketi tarafından geliştirilen Majove ile benzer kısa iniş kalkış özelliğine sahip olduğu belirtilmiştir.

Selçuk Bayraktar, testlerin yapıldığı İngiliz uçak gemisinin güvertesinin, TCG ANADOLU'ya göre daha uzun olduğuna dikkat çekerek, TB3'ün PD170 motorları sayesinde TCG ANADOLU'dan rahatlıkla kalkabileceğini ifade etmiştir. TB3'ün güverteden kalkabilmesi için 65 knot hıza ulaşması gerektiğini ve zaten geminin saatte 20 knot hızla ilerlediğini belirtmiştir. Uçuş güvertesinin sonunda bulunan 12 derecelik özel rampanın, TB3'ün hücum açısını artırarak havada tutunmasına önemli bir katkı sağlayacağı ifade edilmiştir.

Bayraktar, geçtiğimiz yaz aylarında Antalya açıklarına gelen USS Gerald R. Ford Uçak Gemisi'ni ziyaret ettiği sırada deniz havacılığındaki maliyetleri vurgulayarak, Baykar'ın hedefinin insansız sistemlerle bu maliyetleri azaltmak olduğunu belirtmiştir. TB3 ve KIZILELMA projesinin bu bağlamda paradigma değiştirecek projeler olduğunu ifade etmiştir.

TB3'ün içinde TEI tarafından geliştirilen ve TUSAŞ'ın ANKA ve AKSUNGUR platformlarında da kullanılan PD170 serisi yerli motor bulunmaktadır. Bu motor, toplamda 170 beygir gücü üretmektedir. TB3, TCG ANADOLU'dan operasyon yaparken 6 adet silah taşıma noktasına sahiptir ve toplam 1450 kilogram ağırlığıyla havalanabilecektir. Ayrıca TB3, havada 24 saat boyunca görev yapabilme yeteneğine sahiptir.