Dijital göçebelerin popüler destinasyonlarından biri olan Tayland nihayet dünyayı gezen profesyonellere ve kültürünü yerinde deneyimlemek isteyenlere kollarını açtı.

Ülkenin uzun zamandır beklenen "dijital göçebe vizesi" önümüzdeki haftalarda yürürlüğe girecek ve vize sahiplerine tek seferde 1 yıla kadar uzaktan çalışma şansı verecek.

Tayland Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Chai Wacharonke, Mayıs ayında yaptığı basın açıklamasında, Destination Thailand Visa (DTV) olarak adlandırılan vizenin "dijital göçebeler," serbest ve uzaktan çalışanların yanı sıra Muay Thai [boks] ve Tayland mutfağını öğrenmek isteyenleri de hedeflediğini" söyledi.

Çok girişli vize 5 yıl süreyle geçerli olup 180 güne kadarki kalışlar için kullanılabiliyor ve 180 gün daha uzatılabiliyor.

Emirates'ten Dubai'yi Ziyaret Edecek Tatilseverlere Özel Kampanya Emirates'ten Dubai'yi Ziyaret Edecek Tatilseverlere Özel Kampanya

Daha önce Avrupalı turistlerin çoğu 30 günlük vize muafiyetiyle ülkeyi ziyaret edebiliyordu ve kalış sürelerini 30 gün daha uzatma şansına sahipti. Ancak kaldıkları süre boyunca çalışmalarına izin verilmiyordu.

Kimler başvurabilir, ücret ne kadar?

Hükümet sözcüsü tarafından açıklandığı üzere, vize yalnızca serbest çalışanlar ve uzaktan çalışanlar için değil, aynı zamanda ülkede kültürel faaliyetler yürütmek isteyenler için de geçerli.

Buna Tayland aşçılığı, geleneksel dövüş sanatı Tayland boksu (Muay Thai) veya diğer spor dallarında eğitim alan ziyaretçiler de dahil. Müzik festivallerinde performans sergileyenler, seminerlere katılanlar veya tıbbi tedavi görenler de vize için uygun bulanabilir.

Diplomatik veya resmi vize sahiplerinin eşleri ve bakmakla yükümlü oldukları çocukları da vize kapsamında yer alıyor.

Tayland'ın dijital göçebe vizesi için başvuru ücreti 10,000 Tayland bahtı (252 euro) olarak açıklandı. Vizenin Haziran sonu ya da Temmuz başından itibaren kullanıma sunulması bekleniyor.

Tayland varışta vizeyi 36 ülkeye genişletiyor

Tayland, Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) geçtiğimiz ay açıkladığı son seyahat ve turizm gelişmişlik sıralamasında, yetersiz altyapı ve hizmetler nedeniyle 11 sıra geriledi. Bu gerilemenin ardından diplomatik ve resmi vizeler ile aynı zamanda açıklanan bir dizi önlemle ülke turizmi geliştirme planlarını ortaya koydu.

Bu ay itibariyle, vize uzatma programı daha önce 57 ülke için geçerliyken artık 93 ülke ve bölge için geçerli. Turizm ve kısa süreli ticari faaliyetler için daha önce 30 gün olan kalış süresi de 60 güne çıkarıldı.

Ayrıca dijital göçebe vizesine uygun yeni ülkeler arasında Arnavutluk, Hırvatistan, Kosova ve Fas da yer alıyor.

Daha önce 19 ülke Tayland'a varışta 15 günlük turizm vizesi alabilirken, bu sayı 31 ülkeye yükseldi.

Yabancı öğrencilerin ülkeyi hemen terk etmelerini gerektiren eski düzenlemeye son verilirken, öğrencilere mezuniyetin ardından iş aramaları için 1 yıl kalma hakkı tanınacak.

Yeni düzenleme, emekliliğini egzotik bir ülkede geçirmek isteyen 50 yaş üstü kişilere de fırsat sunuyor: daha önce 3 milyon Tayland bahtı (75,550 €) değerinde sigorta yaptırma şartı 440,000 Tayland bahtı (11,000 €) olarak güncellendi. (EuroNews)