Romanya’nın ulusal havayolu şirketi Tarom, Londra Heathrow Havalimanı’ndaki (LHR) günlük iki slotunu kalıcı olarak Qatar Airways'e devretti. SimpleFlying tarafından açıklanan bu anlaşmanın bedeli gizli tutulsa da, geçen Aralık ayında Tarom'un 20 milyon sterlinlik (23,5 milyon euro) bir teklifi reddettiği göz önüne alındığında, bu transferin 20 milyon sterlinin üzerinde bir bedelle gerçekleştiği tahmin ediliyor. Benzer bir slot satışında, Air France'ın 2016 yılında Oman Air'e günlük bir çift slotu 75 milyon dolar (70 milyon euro) karşılığında sattığı biliniyor.

Rusya'da uçak biletleri cep yakıyor! Rusya'da uçak biletleri cep yakıyor!

Anlaşma, kış sezonunun başlangıcında, 27 Ekim'de yürürlüğe girecek. Tarom’un slotlarının varışı 14:05’te, kalkışı ise 14:50’de planlanmış durumda. Ancak Qatar Airways, bu zamanlamadan memnun olmayarak farklı bir tahsisat talep etti, fakat en azından kış sezonunun sonuna kadar (29 Mart 2025) bu zaman dilimini kullanmak zorunda kalacak.

Bu anlaşma ile birlikte, Qatar Airways'in Londra Heathrow'dan Doha’ya (DOH) günlük sekiz uçuşu (geliş ve gidiş olarak) olacak. Ayrıca, Katar merkezli havayolu şirketi, Londra Gatwick Havalimanı'ndan (LGW) Doha’ya haftada on uçuş düzenlemeye devam edecek.

Tarom, 16 yıllık zarar döneminin ardından bu yıl itibarıyla dengeye gelmeyi hedeflediğini duyurdu. Bu hedef, LHR slot gelirleri ve dört Airbus uçağının satışından elde edilen gelirlerin de dahil olduğu, %30’luk bir gelir artışıyla destekleniyor. Şirketin 2023 yılı gelirleri, bir önceki yıla göre %40 artışla 1,6 milyar RON'a (320 milyon euro) ulaşırken, zararı önemli ölçüde azalarak yalnızca 20 milyon euroya düştü.