Tarih boyunca semalarımız ticari, askeri, devlet ve özel amaçlı çeşitli uçak tipleriyle doldurulmuştur. Çoğu uçağın tanımlama için kuyruk ve uçuş numaraları olmasına rağmen, yalnızca bazı uçakların genellikle kokpitin yakınında veya gövde boyunca görüntülenen eğlenceli bir takma ad taşıdığını belirtmekte fayda var.

Adlandırma kurallarının dünya genelinde standartlaştırılmaması ve genellikle belirli nüanslara ve yerel kültürlere bağlı olması nedeniyle, bazı uçakların özellikle unutulmaz veya bazen ciddi nedenlerden dolayı oldukça benzersiz takma adları vardır. Onlarca yıl boyunca farklı türlere verilen düzinelerce takma adla, işte en sevdiğimiz beş favorimiz ve bazı geçmiş hikayelerimiz.


1 Ölüm ıslığı
İkinci Dünya Savaşı'nın en ikonik savaş uçaklarından biri için tüyler ürpertici ama asi bir takma ad gibisi yoktur. Resmi olarak F4U Corsair olarak bilinen Islık Çalan Ölüm takma adı, karşı taraftan karşılaştığı diğer pervaneli uçaklara tırmanma, kaçma ve savaşma konusundaki çok yönlülüğü nedeniyle verildi. Takma ad aynı zamanda o zamanlar yenilikçi olan kavisli kanat tasarımı nedeniyle uçağın ayırt edici sesine de saygı duruşunda bulunuyordu. Tasarımda kanatların iç ön kenarlarındaki yuvalarda turbo süper şarj cihazı, ara soğutucu ve yağ soğutucu girişi görüldü. Hava bu yarıklardan yüksek hızlarda geçerken, yayılan sesler ıslık sesi gibi duyuluyordu. Ve türün öldürme oranı ve hava muharebesindeki genel zafer istatistikleri göz önüne alındığında, Islık Çalan Ölümün F4U Corsair için uygun bir lakap olduğu ortaya çıktı.

2 Uzun mesafe
Bayrak taşıyıcı Qantas, 1920'lerdeki kuruluşundan bu yana, Queensland genelinde posta seferlerini yapan küçük pervaneli uçaklardan başlayarak her uçağa sürekli olarak isim veren bir havayolu şirketidir. Ancak belki de havayolunun filosundaki en ikonik isimlendirilmiş uçak, bayrak taşıyıcının her biri Avustralya'nın başkentleri ve büyük merkezlerinin adını taşıyan Boeing 747-400'leriydi.
Bunlar arasında, Londra'dan Sidney'e 20 saatlik aktarmasız teslimat uçuşuyla rekor kıran jumbo jet Canberra Şehri gibi takma adlar da vardı. Diğer isimler arasında Darwin Şehri ve Kanguru Adası bulunmaktadır. Bir çalışanın hem Qantas'ın ilk uçuşa başladığı küçük Queensland kasabasını hem de Boeing uçağının inanılmaz menzilini tanımayı önermesinin ardından Boeing 747-400'lerin her birine ikincil bir isim olan Longreach verildi.


3 Mavi Meleğin İlham Perisi
1946'da kurulan ve Mavi Melekler olarak bilinen ABD Donanması Uçuş Gösteri Filosu, dünya çapındaki en eski ikinci resmi akrobasi ekibidir. Her ne kadar gösteri ekibi onlarca yıl boyunca pek çok uçak tipini uçurmuş olsa da, özellikle ikonik uçak filosu, 1950'lerden 1960'ların sonuna kadar kullanılan F-11 Tiger'lardı. Bu dönemde F9 Cougars da uçarken, F-11 Tiger'lar da Blue Angel's Muse lakabını kazandı.
Bu isim, Blue Angels'ın büyüleyici hava manevraları yapmasına olanak tanırken eşdeğer zarafet ve hassasiyeti bünyesinde barındıran şık ve zarif tasarımı göz önüne alındığında, tipin ekibin birincil uçağı olarak seçilmesi nedeniyle geldi. Bu dönemde gösteri ekibi, bugüne kadar hala kararlı olan ilk altı düzlemli delta oluşumunu da tanıttı.

4 Zaman makinesi
Özellikle süpersonik yolculukta devrim yaratmasıyla ünlü olan Concorde, farklı, kuş benzeri aerodinamik tasarımı ve lüks hava yolculuğunun ve ticari havacılıkta benzersiz hızın genel temsilini temsil etmesi nedeniyle bazen Süpersonik Yırtıcı Kuş olarak da biliniyordu. Ancak bu uçağın belki de en bilinen takma adı Zaman Makinesiydi .
Gökyüzünde ses hızının iki katı hızla uçma ve hava yolculuğunun geleneksel sınırlarını aşma yeteneği sayesinde Concorde, kalkış noktasından havalanıp istenilen yere inebilen tek uçak olarak geniş çapta pazarlandıktan sonra bu lakabı kazandı. Kalkış saatinden önce varış noktası.


5 Uçan Kale
İkinci Dünya Savaşı'nın sonuçlanmasında önemli rol oynayan Boeing B-17, ABD Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan dört motorlu bir ağır bombardıman uçağıydı. Diğer Amerikan uçaklarına kıyasla savaş sırasında daha fazla bomba atmasına olanak tanıyan etkili bir silah sistemine sahiptim. İstatistikleri ve genel görünümüyle bu uçağın sıklıkla Uçan Kale olarak anılması şaşırtıcı değil .


Takma adın, 1935'te Boeing'in B-17'yi kamuoyuna tanıttığı Seattle Times muhabirinden geldiği söyleniyor. Kişi, uçağın ağır ateş gücü ve birden fazla makineli tüfek yerleşimi ile nasıl bir 'uçan kale' olduğunu haykırdı. ABD'li üretici böyle bir ismin değerinin farkına vardı ve daha sonra onu ticari markalaştırdı.