Sivil Havacılık

TANKER UÇAK KALKIŞTA LASTİK PATLATTI

İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne (RAF) ait tanker uçak ABD’deki Nellis Hava Kuvvetleri Üssü’nden kalkışta lastik patlattı.

Abone Ol

İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait bir tanker uçağı, ABD'deki Nellis Hava Kuvvetleri Üssü'nden kalkış sırasında lastik patlatarak sorunsuz bir şekilde pistten ayrıldı. Olay, ABD'de düzenlenen Kızıl Bayrak tatbikatı sırasında meydana geldi. Airbus A330-200MRTT Voyager tipi tanker uçağı, 80 ton yakıt taşıyarak 204 tonluk ağırlığa sahipti.

Kalkış sırasında uçağın lastiği, Nevada'daki pistte 160 mil/saat hızla ilerlerken patladı. Patlamaya rağmen uçağın lastiği sorunsuz bir şekilde pistten ayrıldı. Olay, uçağın dış inceleme kameraları tarafından tespit edildi. Mürettebat, patlama sonrasında ABD Hava Kuvvetleri'ne ait bir F-16 savaş uçağı ile temas kurarak yanında uçtu ve görsel inceleme gerçekleştirdi.

Mürettebatın profesyonel müdahalesiyle uçak, lastik patlamasına rağmen kalkışını tamamlayarak sorunsuz bir şekilde havalanmaya devam etti. Mürettebat, olası bir inişte oluşabilecek hasar ve olumsuz duruma karşı tedbir almak amacıyla yakıt miktarını azaltarak sorti süresini uzattı.

Uçağın lastik patlaması sonrasında, Nellis Hava Kuvvetleri Üssü'ndeki ABD Hava Kuvvetleri itfaiye birimleri alarm durumuna geçti. Ancak uçak, meydana sorunsuz bir şekilde iniş yaptı. RAF mühendisleri, lastikleri değiştirmek ve uçağı bakıma almak için gece boyunca çalıştı. Voyager, ertesi gün tatbikattaki görevine devam edebilecek şekilde bakım işlemlerinden geçirildi.