İstanbul, 17 Kasım - Savunma sanayisindeki güçlü yerli ve milli imkanlarla geliştirilen sabit kanatlı vurucu İHA sistemi ALPAGU, STM tarafından yapılan açıklamaya göre ilk ihracat sözleşmesini imzaladı. Kamuoyunda "kamikaze İHA" olarak bilinen ALPAGU, tamamen yerli mühendislik gücüyle geliştirilmiş olup, Türkiye'nin savunma sanayisindeki teknolojik bağımsızlığını bir kez daha ortaya koyuyor.

ALPAGU'nun başarılı bir şekilde gerçekleştirdiği mühimmatlı test atışları ve saha testlerinin ardından, ilk teslimatlar kullanıcı ülkeye ulaştı. Bu başarı, Türkiye'nin savunma sanayisindeki milli teknolojilere ve üretim kabiliyetine olan güveni bir kez daha pekiştirmiştir.

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Türkiye'nin taktik mini üretiminde dünya lideri konumunda olduğunu belirterek, "Türkiye'de ilk kez milli mühendislik gücüyle oluşturduğumuz Taktik Mini İHA ailemiz her geçen gün yeni başarılar elde ediyor. ALPAGU'nun KARGU ve TOGAN gibi döner kanatlı vurucu İHA'larımıza eklenen bu ihracat başarısı, Türkiye'nin savunma sanayisindeki yüksek rekabet gücünü ortaya koyuyor" dedi.

Sistem sorunu uçak seferlerini de etkiledi Sistem sorunu uçak seferlerini de etkiledi

ALPAGU'nun Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmesi için süren sözleşme görüşmelerine de değinen Güleryüz, "Görüşmeler tamamlandığında, çok sayıda ALPAGU'nun teslimatlarını da Ordumuza gerçekleştireceğiz. Milli teknolojilerimizle Ordumuzu donatırken, yurt dışı satışlarla savunma sanayiimizin ihracat hedeflerine katkı vermeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

ALPAGU'nun öne çıkan özellikleri arasında hafif yapısı, dalış hızı, düşük radar kesit alanı, ve 10 kilometre menzile sahip olması bulunuyor. Türk Silahlı Kuvvetleri ile Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri'nin Haydar Aliyev Tatbikatı-2023'te sergilediği başarı, ALPAGU'nun tam isabetle hedefleri vurmasını bir kez daha gözler önüne serdi.

ALPAGU'nun daha fazla patlayıcı taşıyabilen, daha hızlı ve daha uzun menzile sahip versiyonu olan ALPAGUT'un geliştirme çalışmalarına ise STM-ROKETSAN iş birliğiyle devam edilmekte.