Türk Sivil Havacılık Kanunu'na aykırı davranan bireylere 2024 yılında uygulanacak idari para cezaları, Resmi Gazete'de yayımlanan bir tebliğle yüzde 58,46 oranında artırıldı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan "2920 Sayılı Sivil Havacılık Kanunu Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ"e göre, idari para cezaları her takvim yılı başında yeniden değerleme oranında artırılıyor ve bu oran bu yıl yüzde 58,46 olarak belirlendi.

AJet uçağında yolcular arasında kavga çıktı! AJet uçağında yolcular arasında kavga çıktı!

2024 yılında Türk Sivil Havacılık Kanunu'na aykırı davrananlara uygulanacak idari para cezaları 8,328 TL ile 167,487 TL arasında değişecek. Ayrıca, izinsiz uçuş gerçekleştirenler, açık arızalı hava araçlarını sefere çıkaranlar ve yetkisi olmayan kuruluşlardan kargo kabul eden havacılık işletmeleri de çeşitli cezalara tabi tutulacak. Bu durumda uygulanacak ceza miktarı ise 91,139 TL olarak belirlendi.

Bunun yanı sıra, tebliğde yer alan diğer düzenlemelere göre, uçuş emniyetini kasıtlı olarak riske atan pilotlar, izinsiz lazer veya havai fişek gösterisi yapanlar, uçak içinden duman çıkaran cihaz ve mamulleri kullanan yolcular da belirli miktarlarda idari para cezaları alacaklar. Yeni düzenlemelere göre belirlenen cezalar, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacak.