İngiltere, Japonya ve İtalya, ortak bir savaş uçağı geliştirme programı için koordinasyon kurulu oluşturmak üzere anlaşma imzaladı.

Bakan Uraloğlu: 9 ayda 32 bin 445 sıcak hava balonu havalandı Bakan Uraloğlu: 9 ayda 32 bin 445 sıcak hava balonu havalandı

Japonya'nın başkenti Tokyo'da bir araya gelen İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, Japonya Savunma Bakanı Minoru Kihara ve İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto, ortak savaş uçağı projesinin detaylarını görüşmek üzere bir araya geldi. Toplantının ardından savunma bakanları, program kapsamında gelişmiş bir savaş uçağı üretmek amacıyla koordinasyon kurulu oluşturulması konusunda anlaşma imzaladı.

İngiltere Savunma Bakanı Shapps, yüksek düzeyde uzmanlık ve ekipman gerektiren bu projenin hiçbir ülkenin tek başına hayata geçiremeyeceğini vurgulayarak, işbirliğiyle daha güçlü bir sonuca ulaşacaklarını belirtti. Japonya Savunma Bakanı Minoru Kihara ise, günümüzde karşı karşıya kalınan karmaşık güvenlik ortamında hava üstünlüğünü sağlamanın önemli bir zorluk olduğunu ifade etti.

Anlaşmaya göre, savaş uçaklarının 2035 yılına kadar faaliyete geçmesi planlanıyor. Ülkelerin meclislerinden geçtikten sonra yürürlüğe girecek olan küresel muharebe hava programı (GCAP) kapsamındaki ortak geliştirme aşaması ise 2025 yılında başlayacak. Programın merkezi İngiltere olacak, başkanlığı Japonya, ticari liderliği ise İtalya üstlenecek.

Yeni uçağın son teknoloji ile donatılacağı belirtilirken, ileri otomatik pilot uygulamaları, gelişmiş sensörler, modern silahlar ve yenilikçi veri sistemleri gibi özelliklerle donatılması planlanıyor. Proje aynı zamanda, Japonya'nın ABD dışındaki farklı bir ülke ile gerçekleştirdiği ilk ortak savunma ekipmanı geliştirme anlaşması olarak dikkat çekiyor.