Savunma Sanayii

SAHA EXPO’da ihracat atağı

Milli takım gibi SAHA’ya çıktılar

Abone Ol

Türk savunma sanayiinin dev buluşması SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı, 5 günde 4.3 milyar dolarlık ihracat anlaşmasına sahne oldu. Yabancı katılımcılar ve görüşmeleri fuar sonrası tamamlanacak olanlarla birlikte SAHA EXPO'da oluşan iş hacmi 6,2 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.  Sektör temsilcilerinin Milli Takım gibi birlik ve beraberlik duygusuyla SAHA’ya çıktığı fuar, savunma devlerinin yanı sıra KOBİ’lere de global işbirliklerinin kapısını araladı. Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul tarafından düzenlenen SAHA EXPO’da, yabancı ülke ve  Alım Heyetlerinin büyük ilgisi dikkat çekerken,  ziyaretçi rekoru kırıldı.

Milli güvenliğin en önemli teminatı savunma sanayiinde son 20 yılda ciddi bir başarı hikayesi yazan Türkiye, bu alandaki son teknolojilerini sergilediği SAHA EXPO Fuarı’nda da yeni bir başarıya imza attı. İstanbul Fuar Merkezi’nde 5 gün boyunca süren ve önceki gün kapılarını kapatan fuarda, bu yıl 6 milyar 189 milyon dolarlık 133 anlaşmaya imza atıldı. Bu anlaşmaların 4 milyar 332 milyon dolarının da ihracat sözleşmesinden oluştuğuna dikkat çeken SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, şunları kaydetti:

KOBİ’LERİ GÖRÜNÜR KILDI

“Bu rakam burada yapılan seremonilerdeki toplam rakamdır. Firmaların burada yapmış olduğu görüşmelerde elde ettiği sonuçlar bunlara dahil değil. Gerçekten yoğun ve firmalarımız açısından verimli geçen bir fuar oldu. SAHA İstanbul, özellikle sadece büyük firmalarımızın değil orta ve küçük ölçekli firmalarımızın araştırma yapan enstitülerimizin ve üniversitelerimizin de bu ekosisteme güçlü bir şekilde katılmasını ve görünür kılınmasını amaçlıyordu. Ve bu da SAHA EXPO bünyesinde gerçekleşmiş oldu.”

2 FİRMADAN 1200’E ÇIKTI

İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen SAHA EXPO Uluslararası Savunma Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı bu sene 90 bin metrekare alanda gerçekleştirildi. Fuarın ilk başladığı dönemde bu rakamın 10 bin metrekareyle sınırlı olduğunu hatırlatan Bayraktar, “Bundan 20 yıl önce ülkemizde düzenlenen savunma sanayi fuarlarında sadece 2 tane yerli Türk firması bulabilirken bugün bu fuarda 20 sene sonra 1200'ün üzerinde firmamız kendi geliştirdiği milli teknolojileri sergiliyor. Bu yıl 1478 firma SAHA EXPO'da bizzat yer aldı. Bu 1478 firmanın 766’sı yabancılardan oluşuyor. Geri kalan 712 firmada yerli firmalarımız oldu. Bu önemli bir rakam. Zira bu, ülkemizin savunma sanayisinde ne kadar bir derinliğe ulaştığının bir göstergesi” dedi.

100 BİN ZİYARETÇİ 

Bu yıl 9’uncusu düzenlenen fuara, 121 ülkeden katılım olurken, fuar, 5 farklı kıtadan 27 bakan, 6 genelkurmay başkanı, 35 ülkeden 178 alım heyetini ağırladı. İlk defa SAHA EXPO’da görücüye çıkan 213 ürünün sergilendiği fuarı, 100 binin üzerinde kişi ziyaret etti. Türkiye’nin son 20 yılda savunma alanında devrim niteliğinde adımlar attığını vurgulayan Haluk Bayraktar, “Bunların da birçok örneğini fuarda görüyorsunuz. Bunlar sadece ana platformlar değil. Alt ana sistemler, teknolojiler ve her alanda çok büyük bir atılım var. Bu atılımları daha güçlü bir şekilde ileriye taşımak, sürdürülebilir kılmak da hem ülke içi dinamikler hem de ihracat tarafının güçlü olmasıyla gerçekleşebilir. Biz de bunun için SAHA İstanbul Yönetim Kurulu olarak gayret ediyoruz” dedi.

Firmalara rehberlik hizmeti

176 yabancı firmanın Türk şirketleriyle ilişki geliştirmek için hazır bulunduğu fuar, Saha İstanbul bünyesindeki matching (eşleştirme) altyapısı sayesinde yoğun görüşmelere sahne oldu. SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve MKE Genel Baş Müdürü İlhami Keleş "Bu fuarda özellikle yabancı firmaların bizim yerli firmalarla iş birliği yapma gayretleri ön plana çıktı. Bu çok önemliydi.Biraz önce başkanımızın söylediği o yedi yüz yetmiş altı firma aslında burada bizim firmalarla ilişki geliştirmek, iş geliştirmek için buradalardı.Ve Saha İstanbul bünyesindeki Matching yani eşleştirme altyapısı sayesinde çok yoğun görüşmeler yapıldı. Hatta biz bu anlamda onlara danışmanlık, rehberlik hizmeti de verdik. Böyle olunca onların bu anlamda buraya gelişleriyle ilgili amaçları da hasıl olmuştur" değerlendirmesinde bulundu.

Küçük ve Orta ölçekli Yerli firmalarda SAHA’ya çıktı. SAHA EXPO, Büyükten küçüğe herkesin yolunu açtı 

2024 yılında tamamen kurumsallaşmış dünyaya örnek olacak bir fuar konseptini hayata geçirdiklerini ifade eden SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi ve ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol ise şunları kaydetti: “Bu yıl hem büyük firmaların hem onların arkasındaki büyük güç olan küçük ve orta ölçekli firmaların bir arada olduğu ve adeta milli takım gibi uluslararası arenaya çıktığımız bir fuar düzenledik. Bunun dünyada çok az örneği var. Artık büyük şirketlerimizle beraber bizimle bu yolculuğa çıkmış küçük ve orta boy şirketlerimizin de ihracat yaptığını şahitlik ediyoruz. Onlar da uluslararası bir şirket olma yolunda ilerliyorlar.”

KİLOGRAMI 60 DOLAR

Savunma sanayii olarak bir yandan ülkenin bekasına hizmet ederken öte yandan Türkiye'ye katma değeri yüksek ihracat olanağı sağladıklarına dikkat çeken Akyol, “Kilogram başına 60 dolar ortalaması olan bir sektörüz ve ülkemize bu anlamıyla da çok ciddi katkı sağlıyoruz. Bir taraftan kahraman ordumuza son derece yüksek teknoloji ürünler sağlarken yeni nesile de hayallerini gerçekleştirecekleri nitelikli işler yapabilecekleri bir ortamı sunuyoruz” diye konuştu.

Dünyaya örnek oldu

SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi ve ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol : “ Bugün geldiğimiz noktada bugün birçok firmayı gezme imkanı da buldum. Aktarılan kaynakların geri dönüşüne baktığımızda bir taraftan kahraman ordumuza son derece yüksek teknoloji ürünler sağlarken yeni nesile bu genç kuşağı da hayallerini gerçekleştirecekleri nitelikli işler yapabilecekleri bir ortamı sunuyoruz. Bu anlamıyla 2024 itibariyle SAHA İstanbul artık küresel bir marka haline gelmiştir. Bundan sonra da her geçen yıl üzerine ekleyerek yoluna devam edecektir. Ben basın mensuplarımıza, bütün katılan firmalarımıza, bize emek veren burada bu ürünleri buraya getiren bütün mühendislerimize, teknisyenlerimize ve Saha İstanbul’daki bütün emek veren arkadaşlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum ” dedi.

SAHA EXPO HAKKINDA

Bu yıl 90 bin metrekareye yayılan fuara, 120 ülkeden 1478 firma katıldı. Yabancı ülkelerden resmi heyetleri, ticari heyetleri ağırlayan fuarda, yerli ve milli teknolojiler dünyaya açılırken, 25 bin birebir görüşmenin sonucunda, 200 işbirliği imzası ve 6,2 milyar dolarlık hacmi gerçekleşti.

Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul tarafından organize edilen, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın destekleriyle düzenlenen SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Tüm dünyada ürettiği yerli ve milli ürünlerle adından söz ettiren Türk savunma sanayisinin dev buluşması, tüm dünyanın takip ettiği, uluslararası medyanın da yakından takip ettiği güçlü bir organizasyon olarak rekorlara imza attı.

YENİ TEKNOLOJİLER, STRATEJİK ÜRÜNLER,  

300’DEN FAZLA LANSMAN

Geleceği şekillendiren teknolojilerin yer aldığı fuarda yerli ve yabancı çok sayıda firma, kurum ve kuruluş en son ve yeni ürünlerini sergileme fırsatı buldu. Fuar kapsamında yerli ve milli imkanlarla üretilen çok sayıda ürün sergilendi. 300’den fazla lansman yapıldı.

25 BİN GÖRÜŞME SAHA MATCH İLE KOLAYLAŞTI

Aralarında dünyanın en önde gelen firmaları da olmak üzere Amerika’dan, Avustralya’ya, Güney Pasifik’ten, Avrupa ve Afrika’ya kadar çok farklı coğrafyalardan savunma, havacılık ve uzay sanayiinde faaliyet gösteren firmaları fuarda yerli firmalarımızla ve ziyaretçiler ile buluşacak, iş birliği için bir araya geldi. 25 binin üzerinde B2B, B2G, G2G görüşmenin yapıldığı fuarda, 200’den fazla imza töreni gerçekleştirildi. Savunma sanayiinin her anlamda rekorlara koştuğu bir ortamda SAHA EXPO da yeni rekorlara imza atmış oldu.

RESMİ VE TİCARİ HEYETLER

Türk savunma sanayiinin son yıllardaki ilerleyişinden sonra yabancılar, fuara ürün satmak amaçlı değil ürün almak ve yeni iş birlikleri geliştirmek için geliyorlar. Fuar kapsamında 5 kıta ve 35 ülkeden 178 yabancı alım heyeti bulundu. Fuar, 51 ülkeden, 97 heyette 422 heyet katılımcısı fuarda yer alırken, üst düzey katılım da bu yıl oldukça yoğun oldu. Fuarı farklı ülkelerden 26 Bakan, 6 Genelkurmay Başkanı, 6 SSB Başkanı/Başkan Yardımcısı, 13 Kuvvet Komutanı da ziyaret etti. 

İLK KEZ TANITILAN YENİ ÜRÜNLER

SAHA EXPO’da Türk savunma sanayisi bünyesinde son dönemde geliştirilen araç ve platformlar yanında KOBİ düzeyindeki alt yüklenici ve tedarikçi firmaların yerlileştirildiği ürünler sergilendi. İşte fuardan bazı ilkler…

•          ASELSAN, uçtan uca milli ve güvenli haberleşmeye olanak sağlayan yeni ağ tabanlı haberleşme sistemlerini, özgün mühendislik eseri yeni elektronik harp podlarını, hava tehditlerine karşı ileri çözümler sunan yeni anti dron sistemlerini de ilk kez SAHA EXPO’da tanıttı.

•          Roketsan’ın geliştirdiği Roketsan Pusu, LG-155 lazer güdümlü topçu mühimmatı ve lazer güdümlü orta menzilli tanksavar füze sistemi L-OMTAS, ilk kez Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı SAHA EXPO’da sergiledi.

•          HAVELSAN, dijital birlik teknolojisinde geldiği son noktayı ilk kez SAHA EXPO 24’te uygulamalı olarak gösterdi

•          ULAK Haberleşme, yerli 5G altyapı sistemleri, güvenli iletişim çözümleri ve akıllı şehir uygulamalarını ziyaretçilerle buluşturdu.

•          STM’nin tasarımcısı ve ana yüklenicisi olduğu, bu yıl Türk donanmasında göreve başlayan, Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL (F-515) ve STM’nin ana alt yüklenici olarak kritik görev aldığı MİLGEM Ada Sınıfından bir korvet SAHA EXPO kapsamında, Sarayburnu ve Ataköy limanlarına demir attı.

•          ASTECH DEFENCE, GÖKKURT Akıllı Mühimmat Ailesi’ni (GAM) ilk kez sergiledi.

•          Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen ve “dünyanın ilk alçak irtifa çok amaçlı insansız hava aracı” (İHA) iddiasına sahip TALAY, ilk kez SAHA EXPO’da tanıtildı.

•          Askeri AC/DC ve DC/DC çeviricileri geliştiren Anova Ar-Ge Teknolojileri, kibrit kutusunun yarısı boyutundaki, ürün ailesinin en yeni üyesini SAHA EXPO’da sergilendi.

•          FNSS tarafından geliştirilen  5. Nesil zırhlı muharebe aracı PARS ALPHA 8x8, SAHA EXPO ile Türkiye’de ilk kez sergilendi.

•          ASPOWER tarafından geliştirilen yerli ve özgün şarj kontrol kartı tanıtıldı.

•          Yerli ve milli teknoloji üreticisi Mikro-Tasarım Elektronik, savunma sanayii için geliştirdiği ileri görüntüleme teknolojilerine bir yenisini daha ekledi. Şirket, 1280 x 1024 çözünürlüğe ve 10µm piksel adım aralığına sahip yeni SWIR (Kısa Dalgaboyu Kızılötesi) kamerasını, sektör temsilcileriyle buluşturdu.