Sivil Havacılık

Ryanair'dan milyonlarca yolcuyu etkileyecek yeni karar

Ryanair, üç Alman havalimanından çekilmesinin ardından, bir başka sert önlemi daha duyurdu.

Abone Ol

İrlandalı havayolu Ryanair, 2025 baharından itibaren check-in kontuarlarından tamamen vazgeçmeyi planlıyor. Bu karar, t-online'ın sorusu üzerine şirket tarafından da teyit edildi. CEO Michael O'Leary, en geç 1 Mayıs 2025 tarihinden itibaren check-in işlemlerinin yalnızca düşük maliyetli havayolunun resmi uygulaması üzerinden yapılabileceğini duyurdu.

Bu uygulama Köln/Bonn, Düsseldorf, Dortmund ve Düsseldorf-Weeze dahil olmak üzere Kuzey Ren-Vestfalya'daki tüm havalimanlarını etkileyecek. Ryanair, bir soruya cevaben “Şu anda daha fazla ayrıntı veremiyoruz” dedi. Milyonlarca yolcunun bu değişikliğe uyum sağlaması gerekecek.

Kolay hale getiriyor

Havaalanında check-in yapmak zaten önemli bir ek ücrete tabidir. Online check-in yapmamış olanlar 55 Euro'yu yerinde ödemek zorunda. Mayıs 2025'ten itibaren artık basılı bir biniş kartı olmayacak. Gelecekte, bagaj teslimi de yalnızca Ryanair uygulamasındaki dijital biniş kartı ile mümkün olacak. Aksi takdirde, ek ücretler de beklenmeli...

O'Leary bir basın toplantısında “Bir parça kağıt isteyen müşteriler, internete ilk geçtiğimizde geçiş yapmak istemeyenlerle aynı kişiler” dedi. Ona göre, basılı bir biniş kartı olmadan seyahat etmek çok daha pratik. Uygulama, kapı değişikliklerini veya olası gecikmeleri takip etmeyi çok daha kolay hale getiriyor.

Oran yüzde 80'e çıkacak

Ryanair'e göre şu anda yolcuların yüzde 60'ı düşük maliyetli havayolu şirketinin uygulamasını kullanıyor. Şirket bu rakamın yıl sonuna kadar yüzde 80'e çıkmasını bekliyor. Ryanair, check-in işlemi sırasında cep telefonunun pilinin bitmesi ihtimaline karşı önlem almış durumda. Bu durumda yolcuların sadece kimliklerini göstermeleri yeterli olacak ve uçağa binmelerine izin verilecek.

Ryanair şu anda Köln/Bonn Havalimanı'ndan haftada birkaç kez Palma de Mallorca da dahil olmak üzere yaklaşık 40 noktaya uçuyor. İrlandalı havayolu şirketi Perşembe günü yaptığı açıklamada 2025 yazından itibaren Dortmund, Leipzig ve Dresden'deki havalimanlarından çekileceğini duyurdu. Bu da 1.8 milyon koltuğun kaybedileceği anlamına geliyor. (ARTI49)