Ryanair, Boeing 737'lerinin rutin kontrolleri sırasında iki motorunda yetkisiz parçalar bulunduğunu doğruladı. Yetkisiz parçalar, tedarik zinciri aracılığıyla satın alınan ancak sahte belgelerle sunulan bileşenleri ifade eder. Bu sorun, özellikle motor gibi ekipmanların üçüncü taraf Bakım, Onarım ve Revizyon (MRO) tesislerine gönderildiği durumlarda, birçok büyük havayolu tarafından rutin bakımlarda ortaya çıkan bir skandal haline geliyor.

Söz konusu motorlar, Brezilya ve Teksas, ABD'deki revizyon için gönderilmişti. Skandal, Londra merkezli AOG Technics'in, Venezuela asıllı Jose Zamora Yrala tarafından yönetildiği gibi görünüyor. Ryanair, doğrudan AOG ile iş yapmadığını belirtmesine rağmen, parçaların üçüncü bir taraf aracılığıyla yanlışlıkla AOG'den temin edilmiş olabileceğinden şüpheleniyor.

İAÇ faaliyeti rakamlara yansımaya devam ediyor İAÇ faaliyeti rakamlara yansımaya devam ediyor

AOG, birkaç düzenleyici ve havayolu tarafından, Boeing 737-800'ü güçlendiren CFM56 motoru için sahte belgelerle parça sağlama konusunda suçlanmıştır. Bu motor, Ryanair filosundaki kilit bir uçak tipini oluşturmakla birlikte A320ceo ailesinde de kullanılmaktadır.

Artan endişelere yanıt olarak, Birleşik Krallık Sivil Havacılık Otoritesi (CAA), havayollarına ARC (hava değerlendirme sertifikaları) belgelerini dikkatlice kontrol etmelerini ve belgelerin gerçekliğini doğrulamak için yayıncıyla iletişim kurmalarını önererek uyarılarda bulunmuştur.

Bu iddialara ilişkin olarak yüksek mahkemede hukuki bir süreç devam etmekte olup, Jose Zamora Yrala'nın yetkililere "işbirliği" yaptığı bildirilmektedir.

Kaynak: AERONEWS24