Rus uzmanlar, ABD'nin Ukrayna ordusuna sağladığı ATACMS taktik füzesinin güdüm ve rota düzeltme sistemlerini inceliyor. Ele geçirilen sistemler arasında füzenin lazer jiroskop ünitesi ve GPS modülü bulunuyor.

Rus silah uzmanları, ABD yapımı ATACMS füzesinin iç yapısını ilk kez kamuoyuna açıkladı. Uzmanlar, Sputnik'e verdikleri röportajda, füzenin savaş başlığı ve güdüm sisteminin detaylarını paylaştılar. Bir uzman, "Burada gördükleriniz ATACMS füzesinin savaş başlığı ve güdüm sistemi. Bu sistemde üç adet lazer halka jiroskop bulunuyor. Bu jiroskoplar, füzenin önceden belirlenen balistik yörüngesinden sapmamasını sağlıyor. GPS anteni sayesinde ise balistik yörüngenin ilk ve son bölümlerinde rota düzeltmesi yapılıyor" dedi.

Rusya, Ukrayna'ya ait 10 İHA'yı vurdu! Rusya, Ukrayna'ya ait 10 İHA'yı vurdu!

Kaynaklar, füzenin sahip olduğu bu sistemlerin uçuş yörüngesi boyunca nasıl çalıştığını ve rota düzeltme işlevini inceleme fırsatı bulduklarını belirtti.

ABD, 2023 yılından itibaren Lockheed Martin tarafından üretilen ATACMS füzelerini Ukrayna ordusuna sağlıyor. 610 mm kalibreye sahip olan bu füzeler, 4 metre uzunluğunda ve 1.6 ton ağırlığında olup, Block modifikasyonunun uçuş menzili 165 kilometre olarak belirtiliyor.