ABD merkezli savunma sanayi şirketi RTX (Raytheon), Katar Hava Kuvvetleri’ne rüşvet verdiği ve ABD Savunma Bakanlığı’nı yanıltma suçlamalarıyla ilgili soruşturmaları sonuçlandırmak için 950 milyon dolardan fazla ödeme yapmayı kabul etti.

Vize krizi büyümeye devam ediyor Vize krizi büyümeye devam ediyor

RTX yetkilileri, New York’un Brooklyn kentindeki federal mahkemede, şirketin ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na Katar’daki rüşvet suçlamaları nedeniyle ceza ödemeyi kabul etti. Bu anlaşma kapsamında RTX, 280 milyon dolardan fazla ödeme yapacak. Boston’daki savcılar ise, RTX’in Raytheon biriminin ABD Savunma Bakanlığı’yla yaptığı sözleşme yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle bir başka anlaşmayı duyurdu. Bu davada da şirketin 574 milyon dolar ödemeyi kabul ettiği bildirildi.

Sözleşmelerde Yanıltıcı Bilgiler
Anlaşmada savcılar, RTX’in Raytheon birimi çalışanlarının, iki sözleşme müzakeresi sırasında Savunma Bakanlığı’na yanlış ve yanıltıcı bilgiler verdiğini belirtti. Söz konusu sözleşmelerin, Patriot füze sistemlerinin satın alınması ve bir radar istasyonunun işletilmesiyle ilgili olduğu belirtildi. Her iki durumda da Raytheon, ABD Savunma Bakanlığı’nın sözleşmeleri yüksek fiyatlarla vermesine neden oldu ve bu durum 111,2 milyon dolarlık fazla ödeme yapılmasına yol açtı. RTX, Ağustos ayında da ABD ihracat kontrol yasalarını ihlal ettiği iddialarıyla ilgili olarak 200 milyon dolar ödemeyi kabul etmişti. Savcılar, bu ihlallerin ardından Raytheon’un bağımsız denetçiler tarafından takip edilmesini zorunlu kılıyor.

RTX’in, bu anlaşmalarla şirketin Katar’la olan ilişkilerine dair usulsüzlüklerin çözülmesi için adım attığı belirtiliyor. Şirket geçen yıl adını RTX olarak değiştirmişti. RTX’in rüşvet ve silah kontrolü ihlalleri, mahkeme belgelerine göre Raytheon’un, Katar’ın hava savunma sistemleriyle ilgili sözleşmeleri güvence altına almak için Katar Hava Kuvvetleri’ndeki isimsiz bir üst düzey yetkiliye verdiği rüşvetlerden kaynaklanıyordu.

Wall Street Journal 2021 yılında ABD Adalet Bakanlığı’nın RTX hakkında bir Yabancı Yolsuzluk Uygulamaları Yasası (FCPA) soruşturması başlattığını bildirmişti. Bu soruşturma, California’da açılan ve şirketin Katar Emiri’nin kardeşi tarafından kısmen sahip olunan bir danışmanlık firması aracılığıyla yaklaşık 1,9 milyon dolar rüşvet aktardığını iddia eden bir davanın ardından gelmişti. Söz konusu dava yetki gerekçesiyle reddedilmişti.

Kaynak: SavunmaSanayiST