Rolls-Royce, bugün Birleşik Krallık'ın Derby kentindeki tesisinde UltraFan® teknoloji demonstratörünü maksimum güçte başarıyla çalıştırdığını duyurdu.

Testin önemli bir aşamasında, %100 Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) kullanıldı, bu da havacılık endüstrisinde çevre dostu yakıtların önemli bir rol oynamaya başladığını gösteriyor.

Bu gelişme, UltraFan demonstratörünün bu yılın başlarında başarıyla test edilmesinden sonra önemli bir dönüm noktasını temsil ediyor. UltraFan ekibi, titizlikle yürütülen test sürecinin bir parçası olarak gücü kademeli olarak artırdı ve her seferinde motor, beklentileri karşılayan bir performans sergiledi.

Elde edilen sonuçlar, ekiplere değerli öğrenimler ve veriler sağlayacak, bu da gelecekteki uçak motorlarının geliştirilmesi için önemli bir temel oluşturacak.

Bu başarı, UltraFan programının bir parçası olarak geliştirilen teknoloji paketine olan güveni artırdı. UltraFan, şu anda hizmette olan dünyanın en verimli geniş gövde uçak motoru olan Trent XWB'ye kıyasla %10'luk bir verimlilik artışı sağlıyor.

Bu, havacılık endüstrisinde çevre dostu ve enerji verimli çözümlere olan talebin artmasıyla birlikte, mevcut ve gelecekteki uçak motorlarının verimliliğini artırmak adına önemli bir adımı temsil ediyor.

UltraFan'ın ~25.000-110.000 lb itiş gücü aralığında ölçeklendirilebilir olması, 2030 ve sonrasında beklenen yeni dar ve geniş gövdeli uçaklara güç sağlama potansiyeli sunuyor.

Rolls-Royce CEO'su Tufan Erginbilgiç, konuyla ilgili olarak, "UltraFan demonstratörümüzün tam güç seviyesinde başarılı olarak çalıştırılması, Rolls-Royce'un inovasyon ve teknolojinin en ileri noktasında yer aldığının bir göstergesidir. Bu harika gelişme, yeni nesil süper verimli uçakları geliştiren müşterilerimizin planlarını hayata geçirmede bizi güçlü bir konuma getiriyor," şeklinde konuştu.

İAÇ faaliyeti rakamlara yansımaya devam ediyor İAÇ faaliyeti rakamlara yansımaya devam ediyor

Rolls-Royce'un Mühendislik, Teknoloji ve Emniyet Grup Direktörü Simon Burr ise, "2050'ye kadar Net Sıfır uçuşa ulaşmak yolunda, %100 SAF ile çalışan UltraFan gibi yüksek verimli, en yeni nesil gaz türbinlerinin bir kombinasyonunun, toplam çözümün yaklaşık %80'ine katkıda bulunacağını tahmin ediyoruz. Bu nedenle bugünkü duyuru Rolls-Royce ve sektörün geneli için çok önemli," dedi.

UltraFan demonstratörü, dünyanın en büyük ve en akıllı kapalı hava motoru test tesisi olan Testbed 80'de tam güçle çalıştırıldı. Bu başarı, Birleşik Krallık Hükümeti tarafından Havacılık ve Uzay Teknoloji Enstitüsü (ATI), Innovate UK; AB'nin Temiz Gökyüzü programlarının yanı sıra LuFo ve Almanya'daki Brandenburg Eyaleti aracılığıyla desteklenen uzun yıllara dayanan bir çalışmanın sonucu.

UltraFan'ın on yıl süren yapım aşaması, Rolls-Royce'a müşterilerinin ihtiyaçlarına göre ölçek küçültme esnekliği sağlayarak şirketi geleceğin uçaklarına güç sağlamak konusunda eşsiz bir konuma getiriyor.