Sivil Havacılık

ROLLS-ROYCE TARİHİ UÇUŞA GÜÇ VERDİ

Rolls-Royce Trent 1000 motorlarını kullanan Boeing 787 ile gerçekleştirilen uçuş, ticari bir havayolu şirketi tarafından Atlantik’in %100 SAF ile geçilmesiyle dünyada bir ilke imza attı.

Abone Ol

Virgin Atlantic, Boeing 787 uçağında Rolls-Royce Trent 1000 motorlarını kullanan ve Atlantik'i ticari bir havayolu şirketi tarafından %100 Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) ile geçilen bir uçuşla dünya genelinde bir ilki gerçekleştirdi.

Bu önemli uçuş, Virgin Atlantic liderliğindeki bir konsorsiyumun Birleşik Krallık Ulaştırma Bakanlığı ile işbirliği içinde yürüttüğü çalışmaların bir ürünüdür. Uzun mesafeli hava yolculuklarının karbonsuzlaştırılmasında kritik bir rol oynayan SAF, Net Sıfır 2050 hedefine ulaşmada etkili bir çözüm sunmaktadır.

Günümüzde, diğer alternatif teknolojilerin uygulanabilirliği için yıllarca beklenirken, SAF hemen kullanılabilecek bir çözüm olarak öne çıkıyor. Ancak, küresel jet yakıtı hacminin sadece %0,1'ini oluşturması ve mevcut standartların ticari jet motorlarında %50 SAF karışımına izin vermesi, üretim ölçeklendirmesinin zorluklarını ortaya koymaktadır. Bu durum, Birleşik Krallık'ta hızlı bir şekilde gelişen SAF endüstrisi için endüstri ve hükümetin daha fazla çaba harcaması gerektiğini göstermektedir.

Virgin Atlantic'in öncülüğündeki Flight100 projesi, kullanılan SAF'ın etkilerini değerlendirmenin yanı sıra, bilimsel anlayışı güçlendirmeyi ve kuyruk izi tahminlerini uygulamayı amaçlamaktadır. Ayrıca, özel bir karışım olan SAF, atık yağlardan elde edilen %88 HEFA ve bitki şekerlerinden üretilen %12 SAK içermektedir.

Virgin Atlantic CEO'su Shai Weiss, Flight100'ün, uzun mesafeli havacılığı karbonsuzlaştırmanın tek uygulanabilir çözümü olarak Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı'nın güvenli bir şekilde kullanılabileceğini kanıtladığını belirtti. Ancak, mevcut SAF arzının yetersizliğine dikkat çekerek, büyük ölçekli üretim için hükümet destekli düzenlemelere ve fiyat destek mekanizmalarına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Virgin Atlantic'in kurucusu Sir Richard Branson, uçuşun ardından yaptığı açıklamada, Virgin Atlantic'in sürdürülebilirlik ve inovasyon konusundaki kararlılığını vurgulayarak, "Bugün Virgin Atlantic’teki ekiplerle ve uzun mesafeli havacılığı karbondan arındırmak için rotayı belirlemek üzere birlikte çalışan ortaklarımızla birlikte Flight100’de olmaktan gurur duyuyorum" dedi.

Birleşik Krallık Ulaştırma Bakanı Mark Harper, uçuşun yaşam döngüsü emisyonlarını azaltarak ulaşımın karbonsuzlaştırılabilirliğini gösterdiğini belirterek, hükümetin gelişen SAF endüstrisini desteklemeye devam edeceğini söyledi.

Rolls-Royce Sivil Havacılık Mühendislik, Teknoloji ve Güvenlik Direktörü Simon Burr ise Trent 1000 motorlarının kullanıldığı uçuşun, motor teknolojisi engeli olmaksızın %100 SAF kullanımının mümkün olduğunu kanıtladığını ifade etti. Boeing Çevresel Sürdürübilirlik Başkan Yardımcısı Sheila Remes ise uçuşun, sivil havacılık sektörünün net sıfır karbon emisyonu hedefine doğru önemli bir adım olduğunu belirtti.