Sivil Havacılık

ROLLS-ROYCE KRİTİK TESTLERE BAŞLIYOR

Rolls-Royce ile iş ortağı easyJet, 2030’ların ortalarından itibaren dar gövdeli pazar segmentindeki uçaklar da dâhil olmak üzere çeşitli uçaklara güç sağlayacak hidrojen yanmalı motor teknolojisinin geliştirilmesinde ön saflarda yer alıyor.

Abone Ol

Rolls-Royce ve iş ortağı easyJet, 2030'ların ortalarından itibaren dar gövdeli pazar segmentindeki uçakları da içeren çeşitli uçaklara güç sağlamak amacıyla hidrojen yanmalı motor teknolojisinin geliştirilmesinde öncü bir rol oynuyor.

Bu kapsamda, Rolls-Royce'un İngiltere'deki Solihull tesisinde, havacılık ve uzay uygulamaları için kriyojenik sıvı hidrojen pompalama sistemlerini doğrulamak üzere son test serisi başladı. Testler, düşük basınçlı sıvı hidrojenin alınıp -250°C'nin altında soğutulması, basınçlandırılması ve motora pompalanması gibi mühendislik zorluklarına odaklanacak.

Rolls-Royce, hidrojenin havacılıkta kullanımını kolaylaştırma amacıyla yakıtın yanması, dağıtımı ve yakıt sistemlerinin motorla entegrasyonu olmak üzere üç teknolojik zorluk belirledi. Testlerin başarıyla tamamlanmasıyla birlikte, hidrojenin güvenli bir şekilde havacılıkta kullanılabilmesi için önemli bir adım atılmış olacak.

Geçtiğimiz Eylül ayında Rolls-Royce, Alman Havacılık ve Uzay Merkezi'nde %100 hidrojenle çalışan Pearl 700 motorunun testlerinde önemli bir ilerleme kaydetmişti. Şimdi Solihull'da yürütülen testler, yakıtın dağıtımının anlaşılmasına odaklanarak, hidrojenin havacılıkta daha geniş bir kullanımını mümkün kılmaya yönelik çabalara destek oluyor.

Rolls-Royce Mühendislik, Teknoloji ve Güvenlik Grubu Direktörü Simon Burr, "easyJet ile iş birliği yaparak hidrojenle ilgili önemli ilerlemeler kaydediyoruz. Hidrojen, havacılık enerji dönüşümüne katkıda bulunmak için bir fırsat sunuyor, bizler de bu potansiyeli tam olarak anlamaya kararlıyız" dedi.

easyJet Sürdürülebilirlik Direktörü Jane Ashton ise, "Hidrojen, kısa mesafeli havacılık faaliyetlerinin karbonsuzlaştırılmasına yardımcı olacak kilit bir rol oynayacak. Rolls-Royce’un test programındaki ilerlemeyi memnuniyetle karşılıyor ve bu yeni teknolojileri geliştirmek için iş birliği yapmayı sabırsızlıkla bekliyoruz" şeklinde açıklamada bulundu.

Bu gelişmeler, sıvı hidrojen kullanarak bir Pearl motorunda kapsamlı bir yer testine yol açacak ve easyJet ile Rolls-Royce'un uzun vadeli hedefi olan hidrojenle çalışan motorları uçuşa entegre etme çabalarını destekleyecek. Test programı, Birleşik Krallık hükümeti ve easyJet tarafından finansal olarak destekleniyor.