Avustralyalı bölgesel havayolu şirketi Rex Airlines'ın hisseleri, şirketin krizden çıkışına yardımcı olması için Deloitte'in görevlendirileceği söylentileri arasında askıya alındı.

Bilal Ekşi : 440 kişi kara listede Bilal Ekşi : 440 kişi kara listede

Rex'in hisseleri, 29 Temmuz 2024'te Avustralya Menkul Kıymetler Borsası'nın (ASX) işlem gününe başlamasıyla birlikte, şirketin üst düzey yönetim ekibi arasında süregelen iç gerilimler ve diğer mali baskılarla başa çıkma çabaları nedeniyle askıya alındı.

Temmuz 2024'ün başlarında, Rex'in eski başkanının, görevden alınmasından bir ay sonra şirketin tüm yönetim kurulunu görevden almak istediği bildirildi. Singapurlu iş insanı Lim Kim Hai, 2002 yılında Rex'in kurucu hissedarlarından ve yönetim kurulu üyelerinden biriydi.

Haziran 2024'ün başlarında, Lim İcra Kurulu Başkanlığı görevinden istifa etti ancak İcracı Olmayan Yönetim Kurulu Üyesi ve büyük hissedar olarak kaldı. Lim, operasyonları Rex’in Operasyon Direktörü Neville Howell’a devretti.

12 Temmuz 2024'te havayolu, yatırımcılara Lim'in beş yönetim kurulu üyesinden dördünü görevden almak ve yerlerine iki yeni üye atamak için bir hissedar toplantısı talep ettiğini bildirdi. Financial Review'e göre, Lim'in görevden alınmasını istemediği tek yönetim kurulu üyesi, havayoluna 150 milyon Avustralya Doları (101 milyon ABD Doları) finansman sağlayan büyük özel sermaye şirketi PAG Asia Capital'in temsilcisi Lincoln Pan oldu.

Rex hisselerindeki geçici işlem askıya alınması, 29 Temmuz 2024 yerel saatle 09:50'de ASX'e yapılan bir duyuruyla doğrulandı. Açıklamada, The Australian gazetesinin Margin Call köşesinde yer alan, yönetim kurulu üyeleri arasındaki gerilimlerin Rex'i krizden çıkış için Deloitte'i görevlendirmeye ittiği yönündeki haberden bahsedildi.

Açıklamada, "Rex, 27 Temmuz 2024 Cumartesi günü yayımlanan bir haberle ilgili önemli bir duyuru yapılana kadar şirketin menkul kıymetlerinin derhal işlemden çekilmesini talep ediyor," ifadeleri yer aldı. "Rex, bu işlem askıya almanın 31 Temmuz Çarşamba günü işlem başlangıcına kadar veya yukarıda belirtilen duyuru yapılana kadar süreceğini belirtiyor."

Kaynaklara göre, işlem askıya alma, Rex'in mevcut yönetim çıkmazına bir çözüm duyurana kadar devam edecek. Australian Aviation tarafından yayımlanan bir habere göre, bir havayolu sözcüsü, "Şirket, önemli bir duyuru yapılmasını beklerken ASX'te işlem askıya alınmıştır. Bu nedenle, bu duyuru yapılana kadar daha fazla yorum yapmamız uygun değildir," dedi.

Bu askıya alma, havayolunun mali sağlığıyla ilgili endişeleri artıracaktır. Deloitte'in uzmanlık alanları arasında mali yeniden yapılandırma, yönetim ve iflas hizmetleri yer almakta olup, bu nedenle Rex'ten yapılacak herhangi bir açıklama, havayolunun yakın gelecekte ne yapacağı konusunda büyük ilgiyle beklenmektedir.

Rex'in atacağı büyük bir adım, Avustralya'nın bölgesel havacılığı ve Rex'in işlettiği hizmetlere bağlı olan kırsal topluluklar üzerinde geniş kapsamlı etkiler yaratabilir. Rex, başlangıçta Hazelton Airlines olarak faaliyete geçmiş ve Ansett Australia Airlines için bölgesel bir besleyici olarak görev yapmıştı. Günümüzde Rex, bölgesel ve kamu hizmeti hatlarına hizmet veren 57 adet Saab SF340B turboprop ve Avustralya'nın doğusundaki büyük şehirler arasında ana hatlarda uçan dokuz adet Boeing 737-800 uçağı işletiyor. Ayrıca, 29 Haziran 2024'te Adelaide ve Perth arasında batı kıyısında yeni bir hat açtı.