Qatar Airways, Virgin Australia’nın (VA) %20’lik hissesini satın almak üzere nihai aşamaya yaklaştı. Bu hamle, havayolu şirketinin stratejik yatırımlarını genişletme planlarının bir parçası olarak öne çıkıyor. Qatar Airways’in bu adımı, Virgin Australia’nın özel sermaye sahibi Bain Capital’ın havayolu şirketinin halka arzını (IPO) ertelemesinden yaklaşık 1.5 yıl sonra geldi.

Bu gelişme, Qatar Airways’in Güney Afrika bölgesel havayolu Airlink’in %25’lik hissesini satın alması haberleriyle de örtüşüyor. Bu satın alma, Qatar Airways’in Güney Afrika’daki yatırım planlarını sağlamlaştırıyor.

Virgin Australia Anlaşması ve Potansiyel Etkiler

Street Talk’a göre, Qatar Airways’in Virgin Australia ile anlaşmayı imzalamaya sadece günler kaldı. Ancak bu anlaşmanın tamamlanması, Avustralya Yabancı Yatırım İnceleme Kurulu’nun (FIRB) onayına tabi olacak. Anlaşmanın ilk olarak Haziran ayında The AFR tarafından duyurulduğu biliniyor.

Avustralya hükümeti, Qatar Airways’in ülkeye daha fazla uçuş yapma taleplerini geri çevirmiş olsa da, FIRB’nin bu anlaşmayı engellemek için geçerli bir gerekçesi olmadıkça, hükümetin bu konuda yeniden düşünebileceği belirtiliyor.

Son aylarda Bonza ve Regional Express (REX) gibi havayolu şirketlerinin çöküşü, yerel dev Qantas’a (QF) çok az rakip bırakmış durumda. Qatar Airways’in Virgin Australia’daki hissesini satın almasının engellenmesi, özellikle seçimlerin yaklaştığı bir dönemde, Qantas’ın kârlarını korumakla suçlanma riskini beraberinde getirebilir.

Qantas’a Karşı Yeni Bir Rakip Doğuyor

Qantas ve düşük maliyetli taşıyıcısı Jetstar (JQ), Mart ayı sonu itibarıyla iç hat yolcularının %61.8’ini elinde bulundururken, Virgin’in payı %31.3’tü. Qatar Airways’in Virgin Australia’ya stratejik bir destekçi olarak katılmasıyla, bu pazar payının artması muhtemel.

Uluslararası seyahatlerde ise Qatar Airways, COVID-19 durgunluğundan sonra talebin yeniden canlandığı bir dönemde Virgin hisselerini satın alacak.

Bain Capital, 2020 yılında pandeminin başlangıcında Virgin’i satın almıştı ve bu anlaşmadan kâr elde etmeyi beklerken, havayolu şirketindeki çoğunluk hissesini elinde tutmaya devam edecek.

Qatar Airways’in bu hamlesi, Avustralya’nın havacılık manzarasını büyük ölçüde değiştirebilir ve Qantas’ın iç hatlardaki hakimiyetini tehdit edebilir.

Corendon Airlines, StandardAero ile anlaşma imzaladı Corendon Airlines, StandardAero ile anlaşma imzaladı

Diğer Havayolu Yatırımları

Qatar Airways, stratejik yatırımlarıyla bilinen bir havayolu şirketi olarak, bugüne kadar birçok havayolu şirketinde hissedar oldu. Bu yatırımlar arasında British Airways’in (BA) bağlı olduğu IAG Group, RwandAir, LATAM Airlines Group, Cathay Pacific (CX), China Southern Airlines ve Air Italy gibi şirketler yer alıyor.

Qatar Airways’in en son yatırımları arasında, 2024 yılında Güney Afrika havayolu şirketi Airlink’in %25’lik hissesinin satın alınması bulunuyor. Ayrıca, Virgin Australia’da %20’lik bir hisse alarak ağını daha da güçlendirmeyi planlıyor.

Qatar Airways’in bu stratejik hamleleri, küresel havacılık sektöründe önemli bir oyuncu olma konumunu daha da pekiştiriyor.