Avustralya'nın önde gelen havayolu şirketi Qantas, geçtiğimiz yıl görevinden erken ayrılan uzun süreli CEO'su Alan Joyce'a ödenen milyonlarca dolarlık tazminat paketinin bir kısmını geri alıyor. Qantas, 8 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, Joyce'un 2023 mali yılı için belirlenen tazminatının 9,26 milyon Avustralya doları (yaklaşık 5,5 milyon Euro) azaltılmasına karar verildiğini duyurdu.

Türk Pasaportu İle Gidilebilecek Vizesiz Rotalar Türk Pasaportu İle Gidilebilecek Vizesiz Rotalar

Bu kararın nedeni olarak, Joyce'un liderliği sırasında yaşanan ve Qantas'ın itibarına ciddi zarar veren olaylar gösterildi. Şirket, bu süreçte müşteri ilişkilerinde, çalışanlarla olan bağlarında ve diğer paydaşlarla olan ilişkilerinde büyük hasarlar oluştuğunu belirtti.

Qantas ayrıca, Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu (ACCC) ile varılan bir anlaşma kapsamında, uçuş iptalleri sürecinde müşterilerini yanlış yönlendirdiğini kabul etti. Bu bağlamda, Federal Mahkeme'nin onayıyla 100 milyon Avustralya doları tutarında bir ceza ödemesi bekleniyor. Ayrıca, havayolu şirketi, müşterilerine 20 milyon dolarlık bir tazminat programı uygulamayı da kabul etti. Fair Work Act'e aykırı eylemler nedeniyle uygulanacak cezalar ve tazminatlar ise henüz belirlenmedi.

Qantas, Joyce’un kasıtlı olarak yanlış bir eylemde bulunmadığını, ancak yapılan incelemelerin sonucunda yönetim ve yönetim kurulu tarafından yapılan hataların şirketin itibarına ve müşteri hizmetlerine ciddi zararlar verdiğini vurguladı. Bu durum, Joyce'un tazminatının önemli bir kısmının geri alınmasına yol açtı.