Portekiz ve İspanya arasında 13'üncü yızyıldan kalma bir toprak kavgası devam ediyor. Portekiz Savunma Bakanı, şu an İspanya'da olan Olivenza ilçesinde iddiada bulundu.

Portekiz Savunma Bakanı Nuno Melo, İspanya sınırındaki Olivenza ilçesinin Portekiz’e ait olduğunu savunarak, bu konuda haklarından vazgeçmeyeceklerini açıkladı. Olivenza, 1297 yılında Alcacines Antlaşması ile Portekiz’e dahil olmuştu, ancak 1801 Badajoz Antlaşması ile İspanya'ya devredildi.

ATAK teröristlere göz açtırmadı ATAK teröristlere göz açtırmadı

Melo, bu antlaşmanın Portekiz tarafından tanınmadığını ve bölgenin hala Portekiz’e ait olduğunu iddia etti. Olivenza Belediye Başkanı Andrade, bu tür açıklamaların halkı bölmeye çalıştığını belirterek tepki gösterdi. Ana muhalefet lideri Santos ise Melo’nun sözlerini "sorumsuzca" buldu.

Geçmişte ne olmuştu?

Olivenza, 13. yüzyılda Portekiz Krallığı’na dahil edilmiş bir bölgeydi. Ancak 1801’de Badajoz Antlaşması ile İspanya'ya devredildi. Portekiz bu antlaşmayı hiçbir zaman resmen kabul etmedi. O tarihten beri Olivenza üzerindeki hak iddiaları zaman zaman Portekiz ve İspanya arasında tartışma konusu oldu.

Bu durum, iki ülke arasında tarihsel bir anlaşmazlık olarak devam ediyor.

Kaynak: SPUTNIK