Sivil Havacılık

POLONYA’YA YENİ FA-50 UÇAĞI TESLİMATI

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Błaszczak, 9. ve 10. FA-50 hafif taarruz uçaklarının Polonya’ya ulaştığını duyurdu.

Abone Ol

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Błaszczak, X'te yaptığı paylaşımda, ülkeye teslim edilen yeni FA-50 uçaklarını duyurdu. Bakan, paylaşımında, "FA-50'nin 9. ve 10. uçakları halihazırda Polonya'da. Bugün onların entegrasyon süreci Mińsk Mazowiecki'de başlıyor." ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz haftalarda Polonya'ya ulaşan 7. ve 8. FA-50 eğitim ve hafif taarruz uçağının ardından Bakan Błaszczak, yaptığı paylaşımda, "Hava Kuvvetleri için daha fazla Kore uçağı geldi. Varşova'nın Okęcie havaalanında iki adet yeni FA-50 uçağımız var. Şu ana kadar toplam 8 adet FA-50 teslim edildi ve yıl sonuna kadar 12 adet olacak. Polonya Ordusu'nu modernize etmeye ve Polonya semalarının güvenliğini artırmaya kararlıyız." açıklamasını yaptı.

Polonya'nın FA-50 tedarik sürecine ilişkin bilgiler de paylaşımda yer aldı. En son 25 Ekim'de gerçekleşen teslimatla birlikte, yıl sonuna kadar toplamda 12 adet FA-50GF'nin Varşova'ya teslim edilmesi planlanıyor. Bu uçaklar, Mińsk Mazowiecki yakınlarındaki 23. Taktik Hava Üssü'nde konuşlandırılıyor ve pilotların yoğun eğitimleri devam ediyor.

Güney Kore ve Polonya arasında 16 Eylül 2022'de yapılan anlaşmaya göre, Polonya toplamda 48 adet FA-50 eğitim ve hafif taarruz uçağı tedarik edecek. Bu uçakların 12 adeti FA-50 Block 10, geri kalanlar ise Block 20 varyantında olacak. Güney Kore'den tedarik edilen uçakların 2028 yılına kadar Polonya'ya teslim edilmesi hedefleniyor. Tedarik anlaşmasının toplam tutarı ise 3 milyar dolar. Teslim edilen uçağın kod adı ise GF (Gap Filler/Boşluk Doldurucu) oldu.

FA-50 Block 20 uçağının teslimatının tamamlanmasının ardından modernizasyon çalışmalarına başlanacak. Bu kapsamda, gelişmiş versiyon olan FA-50PL'de yeni silah sistemleri, AESA Phantom Strike radarları, uçak içi yakıt ikmal tesisleri, ve AIM-120 AMRAAM orta menzilli hava-hava füzeleri gibi özellikler yer alacak.