Sivil Havacılık

Pilatus, Synhelion ile Beş Yıllık Güneş Yakıtı Anlaşması İmzaladı

İsviçreli uçak üreticisi Pilatus, yenilenebilir enerji şirketi Synhelion ile beş yıllık bir güneş yakıtı (Solartreibstoff) alım sözleşmesi imzaladı.

Abone Ol

İsviçreli uçak üreticisi Pilatus, yenilenebilir enerji şirketi Synhelion ile beş yıllık bir güneş yakıtı (Solartreibstoff) alım sözleşmesi imzaladı. Anlaşma kapsamında Pilatus, 2027'den itibaren yıllık 200 ton güneş yakıtı satın alacak. Bu yakıtlar, Pilatus'un PC-12 ve PC-24 model uçaklarında test ve gösteri uçuşlarında kullanılacak.

Pilatus ve Synhelion, Haziran 2024'te başlattıkları stratejik ortaklık ile güneş yakıtlarının havacılık sektöründeki kullanımını yaygınlaştırmayı hedefliyor. Bu kapsamda Pilatus, Synhelion'un hissedarlarından biri olurken, şirket aynı zamanda dünyanın ilk endüstriyel güneş yakıtı üretim tesisi olan “Dawn”ı faaliyete geçirdi. Bu tesiste üretilen güneş enerjili kerosen, dizel ve benzin şu anda test amaçlı kullanılıyor.

Pilatus'a temin edilecek güneş yakıtı, Synhelion’un İspanya’da 2027'de devreye girecek ilk ticari üretim tesisi olan “Rise”da üretilecek. Tesiste üretilecek olan bu yakıt, havacılık sektöründe sürdürülebilir yakıt kullanımını artırmayı hedefliyor.