Sivil Havacılık

PEGASUS YÜZDE 32 ÜZERİNE ÇIKTI

Pegasus Havayolları, ulu önden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 85’inci ölüm yıl dönümünde farklı bir uçuşa imza attı. “Cumhuriyet” adlı, 100’üncü yolcu uçağı ise İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Mill Mücadele ateşinin yakıldığı Samsun’a özel bir sefer yaptı.

Abone Ol

Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane ve CEO'su Güliz Öztürk, Atatürk Anıtı'na çelenk bırakarak bu yılın ilk 9 ayındaki performanslarını ve büyüme rakamlarını paylaştılar.

Güliz Öztürk, havacılık sektöründeki pandemi sonrası dönem, 2023 yılının beklentileri ve 2024 öngörüleri hakkında açıklamalarda bulundu. İlk 9 aylık sonuçlara göre, Pegasus, geçen yılın aynı dönemine göre toplam kapasitesini %24 artırarak, toplam misafir sayısını da %20 büyüttü. Kapasite seviyesindeki artış oranı ise son normal yıl olan 2019'a kıyasla %32 olarak gerçekleşti.

Güliz Öztürk, pandemi çıkışının ardından 2022 yazında tüm coğrafyalarda hızlı ve etkili bir seyahat talebi artışının gözlendiğine dikkat çekti. Öztürk, "Bu hareketlilik, talebi karşılamaya hazır olan ülkeler ve hava yolu şirketleri için çok önemli bir fırsat yarattı. Biz pandeminin içindeyken bile kendimizi hazır tutmaya odaklanmıştık, bu sayede çok hızlı aksiyon alarak talebe eksiksiz hizmet verebildik. 2022 yılını toplam kapasitemizi pandemi öncesi seviyenin %8 üzerine çıkarak kapattık, ki global olarak baktığımızda bu performansla sektör içinde belirgin şekilde ayrıştık." şeklinde konuştu.

2023'e girerken seyahat talebinin pandemi sonrasında normalleşeceği öngörüsüyle hazırlıklarını tamamladıklarını belirten Öztürk, 2023'ün ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre toplam kapasitelerini %24 ve toplam misafir sayısını %20 artırdıklarını ifade etti. Yıl sonunda toplamda %20'lik bir artış öngörümüzü koruduklarını ve kapasite seviyelerini 2019 ile kıyasladıklarında %32 artış kaydettiklerini belirtti. Ancak dünya genelinde hala 2019'daki kapasitelere ulaşamamış bazı hava yolu şirketlerinin olduğuna dikkat çekti.

2024 yılında filo sipariş planları kapsamında Airbus ile devam eden sözleşmeleri doğrultusunda 2023 yılında 15 yeni nesil uçağı filosuna katacaklarını açıklayan Öztürk, aynı zamanda eski nesil uçakların planlı çıkış süreçlerini yönettiklerini belirtti. 2024 yılında ise sipariş takvimlerine göre 17 adet yeni nesil uçağı daha filolarına eklemeyi planladıklarını dile getirdi. Ayrıca, Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki kapasite artış çalışmalarının yanı sıra diğer şehirlerde de kapasite arzını artırmayı hedeflediklerini ifade etti.

Cumhuriyetimizin 100. yılında özel bir vurgu yapan Güliz Öztürk, "Cumhuriyetin 100. yılında 100. uçak projemiz, 14 aylık özenli bir çalışmanın ürünü. Filomuza katılan 100. uçağımıza ‘Cumhuriyet’ adını verdik. Kuyruğunda Mustafa Kemal Atatürk’ün silüeti ve imzası yer alan özel uçağımızla ilk rotamız başkent Ankara oldu." dedi. Ayrıca, Cumhuriyet'in 100. yılı kutlamalarına özel olarak gerçekleştirdikleri projeleri anlattı ve emeği geçen tüm çalışanlara teşekkür etti.