Türkiye'nin en büyük düşük maliyetli havayolu Pegasus Airlines, filosunu büyütme planlarına hız kesmeden devam ediyor. Şirket, 2024 yılı sonuna kadar altı adet Airbus A321neo uçağının filoya katılmasını bekliyor. 2025 yılı için ise dokuz adet daha A321neo almayı planlıyor.

Pegasus'un CEO'su Güliz Öztürk, Amsterdam'da düzenlenen World Aviation Festival (Dünya Havacılık Festivali) kapsamında açıklamalarda bulundu. Öztürk, şirketin teslimat gecikmelerinden diğer havayolları kadar etkilenmediğini belirtti. Öztürk, “Gecikmelerimiz var, ancak bunlar bizim için yönetilebilir düzeyde. CFM motorları kullandığımız için motor sorunuyla karşılaşmıyoruz,” şeklinde konuştu.

Eylül ayı itibarıyla Pegasus’un filosunda 112 uçak bulunurken, ortalama uçak yaşı 4,5 yıl. Altı A321neo uçağı filoya katıldığında, 2024 yılı sonu itibarıyla toplam uçak sayısı 118'e yükselecek. Bu yıl içinde 10 adet A321neo uçağı filoya dahil oldu.

İlerleyen dönemlerde, 2025 yılında dokuz adet daha ve 2029 yılına kadar toplamda 58 adet A321neo uçağı almayı hedefleyen Pegasus, mevcut Boeing 737 filosunu da koruma kararı aldı. Öztürk, “COVID sonrası hızlı bir trafik toparlanması gördük; Türkiye’deki talep artışı birçok diğer ülkeden daha önce gerçekleşti” dedi.

Pegasus, Eylül ayında İspanya'nın Sevilla, Ekim ayında Almanya'nın Bremen şehirlerine uçuş başlattı ve Kasım ayında Ankara-Kopenhag seferleri için planlarını açıkladı. 2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde havayolu, 24.7 milyon yolcu taşıdı.

Şirket, Avrupa, Orta Doğu, Orta Asya ve Türkiye içindeki stratejik bölgelerde büyümeye devam etmeyi planlıyor. Ancak, Orta Doğu’daki mevcut durumun karmaşık olduğu belirtiliyor. İsrail uçuşları geçen yıl iptal edilirken, Lübnan seferleri Ekim sonuna kadar durduruldu. Şirket, kapasitesini başka alanlara yönlendirmeyi başardı.

Öztürk, “Bunun nasıl devam edeceği konusunda öngörüde bulunmak çok zor. Senaryolar üzerinde çalışıyoruz; umudumuz, barışın bir an önce sağlanmasıdır. Eğer bu şekilde devam ederse, B planı ve C planımız olacak.” ifadelerini kullandı.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda faaliyet gösteren Pegasus, Aralık 2023’te ikinci pistin açılmasının ardından büyüme fırsatları buluyor. Ancak Öztürk, havalimanındaki yeni kısıtlamanın terminal kapasitesi olduğunu belirterek, “Yolcu akışı 41-42 milyon maksimum seviyesine yakın,” dedi.

Öztürk, mevcut terminalin kapasitesinin artırılması için bazı projelerin olduğunu ancak bunların sınırlı olduğunu vurguladı. İkinci bir terminal inşası projesinin şu anda tartışıldığını ve bu konunun yakın takipte olduğunu kaydetti.

Pegasus, birçok havayolu ile karşılaştırıldığında düşük maliyetlere sahip olmasına rağmen, artan yakıt ve iş gücü maliyetlerinin sektöre baskı yaptığını da ifade etti. Şirket, bu yıl yakıt ihtiyaçlarının yaklaşık %50’sini hedge etmiş durumda ve gelecek yıl da aynı miktarı hedge etmeyi planlıyor.

MRO şirketi FL Technics'e beklenen onay çıktı MRO şirketi FL Technics'e beklenen onay çıktı

Uçak kullanımı saat başına 12.6 saat ile yüksek olsa da, Öztürk, bu süreyi nasıl artırabileceklerini araştırdıklarını belirtti. “Kapasite yönetimi önemlidir,” diyen Öztürk, Sabiha Gökçen’i ana merkez olarak kullanırken, Türkiye’deki diğer merkezlerden de yararlandıklarını sözlerine ekledi. Antalya’dan 20 uçağın çalıştığını ve buranın ikinci en büyük merkez olduğunu ifade etti. Antalya'nın ikliminin tatilciler için çekici hale geldiğini belirten Öztürk, talebin yıl boyunca daha dengeli dağıtılmasının havayolu operasyonlarını olumlu etkilediğini vurguladı.

Kaynak: AERONEWS24