Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, "Maalesef toplumumuzda 'hava aracı olmazsa bu yangın sönmez' algısı var. Hava araçları gereksiz de değil tabii ki. Ama tek başına hava aracıyla yangın söndürülmez" dedi.

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Antalya'da bir otelde düzenlenen 'İklim Değişikliği Sürecinde Orman Yönetimi Çalıştayı'nda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Orman yangınlarının mevsimi değil, şartlarının olduğunu dile getiren Karacabey, şartlar oluştuğunda her mevsimde yangın olabileceğine dikkati çekti.

Karacabey, yangının şartlarına ilişkin, "Yüksek sıcaklık, şiddetli rüzgar ve düşük nem bu üç unsur bir araya geldiği zaman. Bir 30 sınırı vardır. Nem yüzde 30'un altına düştüyse, sıcaklık ve rüzgar da 30'un üzerindeyse o zaman biz alarm durumuna geçeriz" ifadelerini kullandı.

Yangının sebeplerinin doğa olayları, insan kaynaklı ihmal veya kasıt olduğunu belirten Karacabey, ormanlarda yanıcı maddenin yanıcılığının arttığını kaydederek, "Yangının şiddeti yükseliyor. Bu da söndürme çalışmalarını zorlaştırıyor. Yani yangının çıkması başlaması açısından değil ama söndürülmesinin zorlaştırması açısından iklim değişikliği önemli" dedi.

Orman yangınları gönüllüleri belirli eğitimlerden geçiyor

Orman yangınları gönüllülerinin sayısının 119 bine ulaştığını bildiren Karacabey, gelecek yılda bu sayıyı daha da artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Karacabey, orman yangını gönüllülüğü için vatandaşlardan sağlık raporu istediklerini, bu doğrultuda sağlığı elverişli kişileri orman yangını gönüllülüğüne kabul ettiklerini hatırlatarak, "Arkadaşlarımız o vatandaşlarla irtibata geçip bir günlük eğitim veriyorlar. Önce teorik eğitimler, ilk yardım eğitimi, acil durumlarda ne yapacak, yangına ateşin ne tarafından müdahale edilir gibi. Sonra bir de uygulama eğitimi veriyorlar, ateşi yakarak gösteriyorlar. Sonra kişisel koruyucu donanımın da kullanılması gerekiyor. Ya o anda teslim ediliyor veya ileride yangın çıktığında cep telefonuna gelen mesajla yangın yerine gitmek isterse kendisine yanmaya dayanıklı elbise ve ayakkabı veriliyor" diye konuştu.

Öğretmen ve imamlar da orman yangınları gönüllüsü olacak

Karacabey, şöyle devam etti:

"Önümüzdeki süreçte öğretmenlerimize yangın gönüllülük sistemini yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Çünkü hem sayı olarak çok fazla hem de bizim esas ulaşmak istediğimiz kitle çocuklar, öğrenciler. Öğrencilerin hepsine biz ulaşamayız belki ama öğretmenlerimiz ulaşır. Biz öğretmenlerimize ulaşırsak onlar da çocuklarımıza ulaşacaklar. Çocuklara da o ormanla, yangınlarla ilgili bilinci, hassasiyeti öğretmenlerimiz en iyi kazandırır. İkincisi de tüm cami imamlarını da yangın gönüllüsü yapacağız inşallah. Diyanet İşleri Başkanımızla görüştük, imamları da yangın gönüllüsü yapalım diyoruz. Camiye, okula gelen herkese mesajımızı iletelim istiyoruz."

"Tek başına hava aracıyla yangın söndürülmez"

Yangınlara müdahalede hava araçlarının etkinliğine dair de konuşan Karacabey, şunları dile getirdi:

"Bize fakültede, 'Hava araçları yangın söndürme aracı değildir. Yangına ilk müdahale aracı ve yangın sırasında personel taşımaya yarayan araç' denilirdi. Maalesef toplumumuzda 'hava aracı olmazsa bu yangın sönmez' algısı var. 2021 yılındaki yangınlarda o zaman 85 tane hava aracıyla çalıştık ama 3 tane uçaktan bahsedildi 'o uçaklar çalıştırılmadı da yangın sönmedi' denildi. Biz 85 hava aracıyla 339 bin hektar orman alanında mücadele ettik, 14 günde söndürdük. Aynı tarihte Amerika'nın California eyaletinde Dixie yangını vardı. Bu yangında 170 hava aracı çalıştırdılar, tek bir yangın 105 gün sürdü. Hava araçları gereksiz de değil tabii ki. Ama tek başına hava aracıyla yangın söndürülmez."

Karacabey, 'Okullar Hayat Olsun' projesi ile tüm Türkiye'de isteyen okulların bahçe ağaçlandırmalarını yaptıklarını ve talebi olanların işletme müdürlüklerine başvurabileceğini vurguladı.

Doğal olan ağaçlandırma sistemini devam ettirdiklerini sözlerine ekleyen Karacabey, ormancılığın doğayı taklit etme sanatı olduğunu belirterek, doğa ile mücadele edilemeyeceğini anlattı.

İAÇ faaliyeti rakamlara yansımaya devam ediyor İAÇ faaliyeti rakamlara yansımaya devam ediyor

OGM'nin arazöz sayısı 150 artacak

Yeni arazözler temin edeceklerinin altını çizen Karacabey, "Alım süreci gerçekleşti, şu an imalatı devam ediyor. 2024'te ilave 150 tane arazözümüz olacak. Bunun bir kısmını eskilerin yerine değiştirerek kullanacağız. Bir kısmıyla da yeni ekipler kuracağız. Çünkü iklim değişikliğinin olumsuz etkileri önümüzdeki yıllarda artarak karşımıza çıkacak. Dolayısıyla ekip sayımızı artırmamız gerekiyor. Bununla ilgili araç hazırlıklarımızı yaptık" ifadelerini kullandı.

"Personel alımı için girişimlerde bulunduk"

Orman Genel Müdürlüğünün 20 bini işçi, 24 bini de memur olmak üzere toplamda 44 bin personeli olduğunu kaydeden Karacabey, yeni personel alımına ilişkin şöyle konuştu:

"Personele ihtiyacımız da olacak. Personel alımı gerçekleştirmek için de girişimler de bulunduk. 2027 yılında tamamlanacak olan 20 uçak satın alma projemiz var. 4 tanesini geçen yıl teslim aldık. Satın alma işlemi tamamlandı ama imalat süreci devam ediyor. 4 tanesini 2023'te teslim almıştık. 2024 yılında da 4 tanesi daha gelecek. 8 tane kendi yangın söndürme uçağımız görev yapacak. 2027'de de 20 tane OGM'nin kendi uçağı görevde olacak."
Karacabey, vatandaşların orman yangınlarıyla ilgili Orman Genel Müdürlüğünün internet sitesindeki 'Yeşil Vatan' bölümünden bilgi alabileceğini söyledi.

Kaynak: TGRT Haber