Finlandiya'nın Kuopio Havalimanı, üç yıl süren kapsamlı yenileme çalışmalarının ardından yeniden açıldı. Finavia tarafından yürütülen ve yaklaşık 20 milyon euroya mal olan bu proje, 6 Ağustos 2024 tarihinde tamamlanarak havalimanı yolculara yeniden hizmet vermeye başladı.

Yenileme çalışmaları kapsamında, pistlerin asfalt kaplaması yenilendi, taksi yolları genişletildi ve güçlendirildi, ayrıca havalimanı aydınlatma sistemi modernize edildi. Kuopio Havalimanı’nın suyla çevrili olması nedeniyle, uçakların kullandığı yaklaşma ışık sistemi su üzerinde inşa edildi ve bu yapı da detaylı bir plan çerçevesinde tamamen yenilendi. Çalışmalar sırasında suyun durumu dronlar aracılığıyla sürekli olarak izlendi.

Emeklilik fonu, havayolu şirketinin büyük ortağı oldu Emeklilik fonu, havayolu şirketinin büyük ortağı oldu

Projede ayrıca havalimanının genel aydınlatma ve elektrik besleme sistemleri de değiştirildi. Pist ve taksi yollarında enerji verimli LED teknolojisi kullanılarak yeni aydınlatma sistemleri kuruldu. Üç yıl süren bu yenileme projesinde, havalimanı genelinde modern çözümleri uygulamak için 12,5 kilometre uzunluğunda yeni kablo hatları kazıldı.

Yaz aylarında gerçekleştirilen bir diğer önemli çalışma ise yağmur suyu tahliye sisteminin yenilenmesi oldu. Bu sistemin geliştirilmesiyle, havalimanı operasyonlarının çevresel etkileri azaltılarak yağmur suyu yönetiminde daha yüksek verimlilik sağlanması hedeflendi.