Antalya'da düzenlenen TEKNOFEST Akdeniz Teknoloji Yarışmaları Finalleri başladı Antalya'da düzenlenen TEKNOFEST Akdeniz Teknoloji Yarışmaları Finalleri başladı

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Stoere, Norveç’in Ukrayna’nın hava savunmasını güçlendirmek için 1 milyar kron (92.69 milyon dolar) bağışlayacağını söyledi.

Başbakan Jonas Gahr Stoere, ittifak üyelerinin Rus işgalcilerle savaşan Kiev’e daha fazla yardım sözü verdiği NATO zirvesinde yaptığı açıklamada, Norveç’in Ukrayna’nın hava savunmasını güçlendirmek için 1 milyar kron (92,69 milyon $) vereceğini söyledi.

Bu açıklama Norveç’in Ukrayna’ya 6 adet F-16 savaş uçağı vereceğini açıklamasından bir gün sonra geldi. Stoere yaptığı açıklamada “Ukraynalıların halklarını Rus bombalarından ve füzelerinden korumak için daha fazla hava savunmasına ihtiyaçları var.” dedi.

Buna ek olarak Stoere, Norveç’in Almanya ile birlikte bu sonbaharda Ukrayna’ya komple bir IRIS-T hava savunma bataryası bağışlayacağını söyledi. Norveç hükümeti habere konu 1 milyar kronun Almanya’nın AB, NATO ve diğer ülkelerden Ukrayna’nın hava savunmasının mümkün olan en kısa sürede güçlendirilmesine yardımcı olmalarını istemesinin ardından başlattığı Hava Savunması için Acil Eylem girişimine gideceğini söyledi.

Norveç’ten yeni hava savunma sistemi

Kongsberg, Norveç Ordusu için geliştirilen günümüzdeki ve gelecekteki tehditlere karşı özel olarak tasarlanmış yüksek hareket kabiliyetine sahip bir kara tabanlı hava savunma sistemi olan Ulusal Mobil Hava Savunma Sistemi (NOMADS)’ı duyurmuştu. Bu bağlamda NOMADS, ordunun cephe hattına yakın manevra birimlerini artan karmaşık hava tehditlerine karşı korumak amacıyla tasarlandı.

Sistem, yüksek hareket kabiliyetine sahip zırhlı bir araç üzerine monte edilmiş kısa menzilli hava savunma sistemi modülünden oluşmaktadır. Bu modül, orta menzilli NASAMS hava savunma sisteminin ana komuta – kontrol işlevlerini ve uygulamalarını entegre eder ve pasif bir arayıcı füze ile AESA radar içermektedir. İnsansız hava araçlarını, seyir füzelerini, helikopterleri ve uçakları tespit edip engelleyebilen NOMADS hava savunma sistemi, zırhının yanı sıra kendini koruma amacıyla 1 adet UKSS ile donatılmıştır. Sistem araçtan bağımsız olarak çalışabilmektedir.

Kaynak: DEFENCETURK