Sivil Havacılık

Nijerya Milli Takımı Havalimanında Mahsur Kaldı!

Nijerya Milli Futbol Takımı'nın Libya'nın doğusundaki Ibrık Havalimanı'nda 18 saattir mahsur durumda olması diplomatik krize neden oldu. Özel jetlerin bölgeye inmesine izin vermeyen Libya'nın mütekabiliyet politikası uygulayarak Nijerya'ya misilleme yaptığı ifade edildi.

Abone Ol

Nijerya Milli Futbol Takımı'nın Libya'nın doğusundaki Ibrık Havalimanı'nda 18 saattir mahsur durumda olması diplomatik krize neden oldu. Özel jetlerin bölgeye inmesine izin vermeyen Libya'nın mütekabiliyet politikası uygulayarak Nijerya'ya misilleme yaptığı ifade edildi.

Afrika Uluslar Kupası'nda oynanacak maç için Libya'ya gelen Nijerya Takımı, havalalanında hiç beklenmedik bir şokla karşı karşıya kaldı. Maçın oynanacağı Bingazi kentine 330 kilometre uzaklıktaki Ibrık Havalimanı'na indirilen Nijerya takımı şehre ulaştırılmadı.

Fenerbahçe'nin Nijeryalı yıldızı Bright-Osayi Samuel de yer aldığı Nijerya Milli Takımı oyuncuları Libya'nın doğusundaki Ibrık Havalimanı'nda 18 saattir mahsur durumda.

MİSİLLEME YAPILIYOR

Libya Milli Takımı'nın 11 Ekim'de Afrika Uluslar Kupası ön elemelerinde Nijerya'da oynadığı maç öncesinde aynı muameleyi gördüğü ve mütekabiliyet politikası uygulayarak havalimanında mahsur bıraktığı ifade ediliyor. 

ÖZEL JETLERE İZİN VERİLMEDİ

Yaklaşık 18 saattir havalimanında olan oyuncuların perişan halleri basına yansırken, Libya hükümeti Nijerya'ya ait kiralık uçakların inişine de izin vermedi. Futbolcuların sosyal medya paylaşımları sonrası bazı kulüplerin oyuncularını almak için bölgeye özel jetler gönderdiği açıklandı. Ancak bu uçaklar sadece Trablus veya Bingazi'ye inebiliyor, futbolcuların bulunduğu havalimanına inemiyor.

MAÇ OYNAMAYI REDDETTİLER

Afrika Futbol Federasyonu (CAF) Başkanı, Nijerya Spor Bakanı'yla görüşerek maçın yarın oynanması yönünde ricada bulundu. Nijerya tarafı CAF başkanına isteğinin kabul edilmeyeceğini ve Milli Takım'ın Nijerya'ya döneceğini söyledi.

Ibrık Havalimanı yetkililerinden Celal Muheşhiş basına yaptığı açıklamada, Nijerya Milli Takımı'nın Libya'da maç oynamayı reddettiğini kaydetti. Diplomatik kriz sonrası Nijerya Milli Takımı'nın hala Ibrık Havalimanında olduğunu aktaran yetkililer, Nijeryalı oyuncuların ülkelerine dönme kararı aldığını belirtti.

Mütekabiliyet politikası nedir?
Mütekabiliyet, karşılıklı olma durumu anlamına gelen bir kelime ve diplomatik bir terim. Devletler arası ilişkilerde maruz kalınan davranışa aynı şekilde karşılık verme prensibini tanımlar.

'NİJERYA'DAKİ ZORLUKLARI ANLATMADIK'

Libya Futbol Federasyonu konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

''Bunlar tüm dünyadaki havalimanlarında standart prosedürlerdir ve talihsiz olsa da gecikmeler veya rota değişiklikleri nadir değildir.
Nijeryalı meslektaşlarımıza en derin saygıyı duyuyoruz ve uçuşlarının rotasının değiştirilmesinin kasıtlı olmadığı konusunda onları temin etmek istiyoruz. Libya güvenlik ekiplerini veya Libya Futbol Federasyonu'nu bu olayı kasıtlı olarak düzenlemekle suçlamak için hiçbir neden yoktur. Bu tür eylemler değerlerimiz ve ilkelerimizle uyuşmamaktadır.

Bu durumda herhangi bir kötü niyet veya sabotaj iddiasını kesinlikle reddediyoruz. Geçtiğimiz hafta Afrika Uluslar Kupası Elemeleri'nin üçüncü maçı için Nijerya'ya gelen A Milli Takımımızın önemli zorluklarla karşılaştığını vurgulamak önemlidir.

Karşılaştığımız zorluklara rağmen, Nijeryalı yetkililerin dürüstlüğünü sorgulamadık veya kamuoyuna suçlamalarda bulunmadık. Futbol, ​​özünde ulusları birleştirir ve hem sahada hem de saha dışında adalet ve karşılıklı saygı ruhunu korumaya kararlıyız.''